Hrozí razantní zdražení za ukládání odpadu na skládky

Dlouhou dobu se hovoří o tom, že dojde k razantnímu zdražení poplatků za uložení komunálního odpadu na skládkách. Nyní firmy, které skládky v České republice vlastní a spravují, upozorňují na skutečnost, že k tomu dojde velmi brzo.

dezinfekce

Vedení města Hranice byla představena nová cena za uložení odpadu. Bude to přibližně čtyřnásobek současné ceny. Znamená to, že od roku 2021 bude stát tuna uloženého komunálního odpadu okolo 2 000 korun namísto současných 500. A to je opravdu hodně.

Tento zdvižený prst v podobě razantního zdražení je nad všemi obcemi a městy. Jednotlivé radnice budou muset přijmout opatření Jak se s nastalou situací vyrovnat. Řešení se nabízí několik. Zdražit poplatek za svoz odpadu plošně pro všechny občany, nebo finanční zátěže mohou nést v plné výši města a obce. To však znamená velký zásah do rozpočtů.

Současně s tím zástupce společnosti AVE představitelům města „vyčinil,“ že i přes neustálé zvyšování množství vyseparovaného odpadu je to v porovnání s ostatními obcemi značně málo. A zde se zároveň otevírá cesta pro snížení finančního dopadu na občany. Poplatky za vytříděný odpad jsou totiž výrazně nižší. Ideální varianta by tak byla, přesvědčit občany, aby změnili své chování ve vztahu k odpadům a začali zodpovědně třídit tak, aby se mohla cena za svoz udržet na co nejnižší úrovni. S představiteli firmy zajišťující odvoz odpadu už město Hranice řeší přistavení většího množství nádob na separovaný odpad a vytvoří další sběrná místa. Jedno bude například v Pastvinách, či Trojmezí. Bude se klást důraz na osvětu. Lidem se budou rozdávat jak informační brožury, tak tašky na separaci. Omezené množství je možné vyzvednout v kanceláři starosty již nyní. Dle poptávky se obstarají další.

Strarosta města Hranice vyzývá občany, aby případné požadavky na umístění nádob na tříděný odpad směřovali na radnici. Vedení města bude muset hledat způsob, jak přesvědčit obyvatelstvo, aby klesala produkce komunálního odpadu. Pokud se toto nepovede, musí přijít systémová změna, aby ti, kteří třídí odpad, byli razantně zvýhodněni oproti těm, kteří tak nečiní a produkují velké množství netříděného odpadu.


Zdroj: město Hranice


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy