ENERGETICKY ÚSPORNÉ SPOTŘEBIČE JAKO VKLAD DO DOMÁCNOSTI

Pokud vybíráte do domácnosti nový spotřebič, stojíte vždy před složitým rozhodováním. Vyplatí se investovat vyšší částku do sofistikovanějšího energeticky šetrného zařízení? Ve většině případů ano, je však důležité znát veškeré detaily týkající se této problematiky. V následujícím článku si rozebereme základní specifikace, které jsou v kontextu takového výběru stěžejní.

dezinfekce

Energetické třídy běžných spotřebičů

Základním ukazatelem, podle kterého je vhodné se řídit při výběru jakéhokoliv spotřebiče do domácnosti, je jeho energetická třída. Jedná se o ukazatel efektivity daného zařízení. Systém energetických tříd pro spotřebiče se skládá z celkem ze sedmi energetických tříd. Ty jsou označovány písmeny A (nejúspornější) až G (nejméně úsporné). Dále platí to, že třída A se dělí na A+++, A++, A+ a A. Zároveň se také hodí vědět, že výrobky ve třídách E-G z trhu již téměř vymizely.

Energetické štítky pro lepší orientaci spotřebitele

V rámci Evropské unie je tento systém označování spotřebičů doplněn o povinnost přítomnosti tak zvaných energetických štítků na vybraných spotřebičích. Kromě příslušnosti modelů do jednotlivých tříd se na štítcích nachází i další informace související se spotřebou elektrické energie. Štítky najdete například na chladničkách, myčkách, troubách, pračkách, sušičkách nebo klimatizacích, ale i dalších.

Energetická náročnost v praxi

Vždy je tedy potřeba zohledňovat při výběru spotřebiče individuální kontext daného druhu. Například pokud vybíráte pračku, neměli byste se orientovat pouze podle energetické třídy, ale také podle dalších informací, které se nacházejí mimo jiné na energetickém štítku (např. spotřeba vody, kapacita nebo účinnost). Výhodou může u modelů být také přítomnost tak zvaných „Eko programů“, které umožní další snížení spotřeby. Pokud uvažujete nad variantou pračky se sušičkou, měli byste být automaticky připraveni na její vyšší spotřebu. Srovnání spotřeby konkrétních modelů najdete třeba v tomto testu. Více informací o dalších programech najdete snadno v jejich příbalových letácích nebo prostřednictvím srovnávačů zboží na internetu.

Štítky jako zakázané značení?

Zajímavá je také situace ohledně vysavačů. Podle nařízení Evropské komise u nich nyní platí zákaz používání štítků na všech běžných modelech a musíte si tedy vystačit s parametry, které výrobci u svých produktů sami uvádí.

Naprosto stěžejní je například parametr filtrace nebo příkon a výkon. Energetická náročnost se navíc také proměňuje podle jednotlivých materiálů podlah, takže je vhodné vždy zvolit model, který bude přímo určen na podlahu převažující ve vašem domě. Opět navíc platí, že je nezbytné do detailu se seznámit s parametry vybraného produktu. Veškeré informace najdete například v testu vysavačů na portále Arecenze.cz.

Image by Rudy and Peter Skitterians from Pixabay


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 04.02.2021 10:33



0 +
 

Hlavní zprávy