Chebská monstrance - spor zatím pokračuje

Spor mezi chebskou radnicí a zdejší římskokatolickou farností ohledně monstrance se zatím nepodařilo vyřešit. Obě strany si navzájem sdělily svá stanoviska v písemné formě. Přinášíme je v následujícím textu včetně odkazů na předchozí zprávy a shrnutí na stránkách farnosti.

dezinfekce

Informace ze stránek města Chebu dne 1.3. 2018:
Vedení města se naskytla možnost odkoupení pozdně gotické Chebské monstrance, která je historicky spjata s Chebem, a zřejmě se jedná o poslední pozůstatek středověkého pokladu chebského chrámu sv. Mikuláše a Alžběty.

Na únorovou schůzi (8. 2.) rady města byl pozván farář Hruška v doprovodu dam Kolafové a Skubeničové s tím, aby přednesl návrh případného prodeje Chebské gotické monstrance. Podmínkou prodeje byl požadavek dodržení finanční částky 2,3 milionu korun a nejrychlejší termín projednání možné koupě chebskými zastupiteli, tedy 15. 3. 2018. Radní byli farářem Hruškou spraveni o tom, že pokud na tomto ZM nepadne souhlas, bude artefakt prodán premonstrátům na Strahově, kteří taktéž o monstranci projevili eminentní zájem. S těmito podmínkami chebští radní vyslovili souhlas. Na základě těchto informací se následně sešly politické kluby. Některé z nich nákup monstrance již veřejně podpořily, jako například klub KSČM.

„Mohu zodpovědně říci, že se jednáním faráře Hrušky cítíme obelstěni. Po téměř třech týdnech farář Hruška odkládá prodej monstrance s odůvodněním, že je třeba ještě nechat vypracovat další znalecký posudek a přizvat k novým jednáním řadu dalších institucí a odborníků. Měli jsme za to, že dohoda byla jasná. Vždyť mi farář osobně poslal návrh kupní smlouvy. S tím jsme se také na jednání radních rozloučili. Vedení města jasně deklarovalo, že takto unikátní památka by měla zůstat v Chebu a také proto kývlo na vyšší částku, tedy 2,3 milionu korun, která vzešla z posudku. Další zarážející sdělení faráře Hrušky je, že jako podmínka jednání bylo následné uložení a vystavení monstrance v chebském muzeu. Nic takového při jednání na radě nezaznělo. Proto se nad celou záležitostí velmi podivujeme. Poslední slovo ke koupi a celé záležitosti však bude mít zastupitelstvo. Já se však ptám, jak to tedy je, pane faráři Hruško?“ vyjadřuje místostarosta Michal Pospíšil.

Farář Petr Hruška reagoval na slova místostarosty Michala Pospíšila dne 2.3. 2018:
Poté, co se několikaměsíční jednání s Muzeem Cheb o odkoupení "Chebské monstrance" ocitla ve slepé uličce, jsme pár týdnů vážně uvažovali o odprodeji monstrance jinému církevnímu subjektu mimo chebský region. Tento subjekt (Královská kanonie premonstrátů na Strahově) by byl schopný zajistit nejen zpřístupnění monstrance široké veřejnosti, ale i její využití pro liturgické účely, pro které byla monstrance vyrobena.

V této fázi se na žádost Karlovarského kraje, jehož je Muzeum Cheb příspěvkovou organizací, do jednání překvapivě zapojilo město Cheb, vyjádřilo zájem o koupi monstrance z vlastního rozpočtu a přistoupilo na naše dvě podmínky: odkoupení monstrance za 2,3 mil. Kč (dle jednoho ze dvou znaleckých posudků) a schválení této koupě na nejbližším zastupitelstvu (15. března 2018).

Tehdy prokazatelně existovala ústní dohoda, že monstrance po jejím odkoupení městem Cheb bude vystavena v rámci expozice v Muzeu Cheb a její restaurování a zabezpečení bude financovat Karlovarský kraj. Toto velmi vstřícné gesto města Cheb bylo od počátku vedením města komentováno v tom smyslu, že se tímto město Cheb snaží zabránit "výprodeji" takto vzácného kulturního artefaktu mimo chebský region, kam historicky patří. 

Po jednání "kulatého stolu" všech zainteresovaných zastupitelských klubů ve středu 21. února 2018, ve světle pro nás nových informací, které na tomto setkání zazněly (např. že město ustoupilo od původní dohody s Muzeem Cheb a bude monstranci vystavovat ve vlastních prostorách bez jakékoli spolupráce s Muzeem Cheb), ve světle následných dalších konzultací s odborníky i s plzeňským biskupem a na základě jednohlasného doporučení pastorační a ekonomické rady naší farnosti jsem se rozhodl náš dosavadní postoj přehodnotit takto:

Zaprvé: Chceme udělat vše pro to, aby monstrance mohla zůstat v Chebu, kam historicky i liturgicky patří, a mohla být vystavena široké veřejnosti. Neuvažujeme již tedy o jejím prodeji mimo Cheb. K tomuto jsme dospěli postupně, během jednání a konzultací v rámci celého procesu, a velmi nás k tomuto postoji inspirovala i snaha města Cheb monstranci pro Cheb "zachránit". 

Zadruhé: Pokud jsme se rozhodli monstranci neprodávat mimo Cheb a umožnit její prezentaci široké veřejnosti, nebylo už pak kam s jejím prodejem spěchat. Aby bylo umožněno dobré rozhodnutí, jakým nejlepším možným způsobem má být pro tento účel spravována, chceme proto v nejbližší době osobně pozvat všechny doposud zainteresované strany (farnost, biskupství, město Cheb, Muzeum Cheb, Karlovarský kraj), případně i další odborníky (Galerie výtvarných umění v Chebu) ke společným konzultacím, ze kterých věříme, že vzejde řešení odpovídající jak nadregionálnímu významu tohoto artefaktu, tak jeho významu pro město Cheb a chebskou farnost. 

Zatřetí: Od této širší spolupráce bez časového tlaku si slibujeme, že nejen rozhodnutí, kdo bude monstranci vlastnit, pečovat o ni a vystavovat ji, ale také samotná spolupráce na tomto díle, jak věříme, přispěje k překonání všech možných a nemožných napětí, řevnivosti či podezřívavosti, která se během posledních týdnů jednání vyskytla. Věříme, že takto se "Chebská monstrance" nestane nějakým "politikem", které by nás Chebany rozdělovalo, ale společným bohatstvím, které může spíše spojovat.

K této spolupráci jsem opakovaně osobním dopisem vyzval i starostu města Chebu se žádostí, aby do připravované skupiny vyslal také zástupce města. Je tedy nyní na vedení města Chebu, zda se rozhodne tento náš nový postoj vnímat jako něco, co nakonec přispěje ke kvalitnímu řešení otázky, jakým nejlepším možným způsobem "Chebskou monstranci" zpřístupnit veřejnosti jak z Chebu, tak ze širokého okolí, nebo zda bude tento náš postoj i nadále považovat za jakési "obelstění" a spolupracovat na společném řešení chtít nebude. 

O prodeji Chebské monstrance jsme vás informovali zde a o tom, že Římskokatolická farnost odložila prodej zde.

Zdroj: město Cheb, 
www.monstrance.farnostcheb.cz



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy