Chebská gotická monstrance je na prodej

Vedení města Chebu se naskytla příležitost získat do vlastnictví města Chebskou gotickou monstranci. Jedná se o pozdně gotickou architektonickou procesní monstranci, která tvořila součást původního vybavení kostela sv. Mikuláše a sv. Alžběty. Je tedy de facto posledním pozůstatkem středověkého chrámového pokladu.

dezinfekce

„Když za námi s nabídkou prodeje monstrance přišel pan farář Hruška, byli jsme si vědomi, jakou historickou cennost nám nabízí. Jedná se o špičkové dílo spjaté s Chebem, jehož stáří je odhadováno až na 600 let. S velkou pravděpodobností je monstrance dílem chebských zlatníků. Někteří autoři však nevylučují její vznik v Norimberku. Počet dodnes dochovaných gotických procesních monstrancí na území České republiky je skutečně minimální. Zda tento skvost bude ve vlastnictví města, rozhodnou na svém zasedání v polovině března chebští zastupitelé,“ sdělil místostarosta Michal Pospíšil.

Na Chebskou gotickou monstranci byly zpracovány dva odhady. Jeden nechalo zpracovat Muzeum Cheb, hodnota díla zde byla vyčíslena na částku 1,6 milionu korun, v druhém odhadu pro Biskupství plzeňské byla částka 2,3 milionu korun. Chebský farní úřad pro přenosný bohoslužebný předmět hledal kupce a například Královská kanonie premonstrátů na Strahově za monstranci nabízí 3 miliony korun.

„Na tento artefakt se díváme především z hlediska historického. V případě, že zastupitelé schválí odkoupení, bude monstrance umístěna v některém z našich historických objektů. Nabízí se možnost vystavení v kostele sv. Kláry, kde je v provozu signalizační bezpečnostní systém napojený, jak na hasiče, tak na Policii ČR. Nebo uvažujeme o umístění na Chebském hradě v kapli sv. Gerharda a Uršuly. Jednoznačně bychom monstranci chtěli veřejnosti zpřístupnit již na začátku hlavní turistické sezóny,“ doplnil starosta Zdeněk Hrkal.


Zdroj: město Cheb


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 26.02.2018 20:00




0 +
 

Hlavní zprávy