Cheb: Upřesnění informací ohledně věrnostních slev podnikatelům a živnostníkům

V důsledku množících se dotazů podnikatelů a živnostníků na podmínky poskytování věrnostních slev nájemného v nebytových prostorách pronajatých od města Cheb, upřesňuje město již zveřejněnou informaci o věrnostních slevách.

dezinfekce

Nájemci nebytových prostor a prostor sloužících podnikání ve vlastnictví města Cheb mohou získat věrnostní slevy. Nájemci nebytových prostor, dále podnikatelé a živnostníci užívající prostory sloužící podnikání na základě nájemní smlouvy, kteří dlouhodobě tyto prostory řádně v souladu s nájemní smlouvou užívají a doposud jim nebyla městem Cheb poskytnuta věrnostní sleva v maximální výši, mají nárok na věrnostní slevy. V praxi tento motivační systém funguje tak, že čím déle nájemce v pronajatém prostoru řádně provozuje svoji činnost, tím nižší nájemné platí. „Dlouhodobým" nájemcům, kteří po celou dobu nájemního vztahu neporušili nájemní smlouvu a dodržují všechna její ustanovení v případě, že splnili pro poskytnutí věrnostní slevy předepsanou délku doby nájmu a o slevu nájmu v odpovídající výši písemně požádají, může být poskytnuta věrnostní sleva z aktuálně předepsané výše nájemného, která může dosahovat až 30 procent z původního nájemného předepsaného ke dni uzavření nájemní smlouvy. To znamená, že již po uplynutí tří let od uzavření nájemní smlouvy mohou nájemci splňující výše uvedené podmínky požádat o první věrnostní slevu současně vyměřeného nájemného ve výši 10 procent z nájemného uzavřeného ke dni uzavření nájemní smlouvy. Sleva se pak může postupně zvyšovat, takže působí-li nájemce v prostorách 10 a více let a nedopustil se žádného porušení nájemní smlouvy za celé toto období, může dosáhnout na již zmíněnou slevu až ve výši 30 procent ke dni uzavření nájemní smlouvy. 

Věrnostní slevy se netýkají nebytových prostor s účelem užívání jako banky, peněžní ústavy, pojišťovny, směnárny a prostory podobných užitných vlastností. Dále aktuální věrnostní sleva bude snížena o případné jiné dříve přiznané věrnostní slevy, co znamená, že nájemce, který již má např. přiznanou věrnostní slevu ve výši 25% a splnil podmínky pro přiznání celkové věrnostní slevy ve výši 30%, obdrží novou věrnostní slevu z aktuálně předepsaného nájemného ve výši 5% z původního nájemného předepsaného ke dni uzavření nájemní smlouvy. V případě, že došlo k tzv. přechodům nájmů, kdy současný nájemci vstoupili do nájmu předešlých nájemců, tak věrnostní sleva se stanovuje s ohledem na celou dobu i předešlého smluvního vztahu. 

Nájemci si musí uvědomit, že v případě že byli po dobu nájemního vztahu nebo jsou dlužníky města, tak na věrnostní slevu nemají právní nárok a věrnostní sleva jim přiznána nebude.

Slevy z nájmu, které již nejsou věrnostními, se dále poskytují novým nájemcům nebytových prostor a prostor sloužících podnikání při uzavírání nájemní smlouvy v případě, že se pronajímaný prostor nachází ve vyšších podlažích. I v tomto případě může sleva dosáhnout výše až 30 procent,“ vysvětlila místostarostka Eva Horná.

Výše ročního nájemného v nebytových prostorách a prostorách sloužících podnikání ve vlastnictví města se pohybuje v závislosti na druhu provozované činnosti a atraktivnosti lokality v rozmezí od 185 do 4423 korun za metr čtvereční plochy. Nejnižší sazba se týká například kulturních a společenských činností, sportovních zařízení, charity či sociálních služeb. Naopak nejvyšší sazba nájemného se vztahuje na provozování peněžních ústavů nebo směnáren.

„Od 1. dubna 2018 dochází k mírnému zvýšení sazeb nájemného z nebytových prostor o koeficient míry inflace roku 2017 ve výši 2,5 procenta. Jde přitom o první zdražení od roku 2013. V minulých letech, kdy inflace bývala pod jedním procentem, se sazby nájemného nezvyšovaly,“ uvedla Eva Horná.

Město má ve svém vlastnictví zhruba tři stovky nebytových prostorů.

„Jejich obsazenost je kolem 90 procent. Myslím, že to je také díky příznivým sazbám nájemného. I prostřednictvím cenové politiky se snažíme o to, aby se nájemci provozoven příliš nestřídali, případně, aby nebytové prostory nezůstávaly delší dobu prázdné. Ceny za pronájem městských nebytových prostorů jsou podle našich zjištění v porovnání se soukromými objekty poměrně výrazně nižší,“ uzavřela místostarostka.

Bližší informace k podmínkám poskytování slev a stanovení minimální výše nájemného je možné zjistit v Příloze č. 1 - Zásady pronájmu, prodloužení nájmu, podnájmu a výpůjček nebytových prostor ve vlastnictví města Chebu č. 46/2012, která je zveřejněná na webových stránkách města - viz zde

Také Vám rádi poskytnou veškeré informace pracovníci oddělení správy budov na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad na telefonním čísle 354 440 707, 701 – 703. Nebo pan vedoucí odboru správy majetku Ing. Pavol Vančo na t. č. 354 440 186.

O tom, že nájemci nebytových prostor mohou získat věrnostní slevy, jsme vás informovali zde.


Zdroj: město Cheb


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy