Cheb: Souhrn roku 2020 z pohledu města – 1. část (TV Západ)

Končící rok 2020 byl natolik výjimečný, že kromě tradičního souhrnu událostí v našem kraji, které chystáme tradičně na období první lednových dní, jsme oslovili i představitele některých měst. Podrobněji se budeme věnovat dopadům na jednotlivé oblasti života obcí. V Chebu odpovídá starosta města Antonín Jalovec v první části dvoudílného rozhovoru.

dezinfekce

„Letošnímu roku se nepodobal žádný v minulosti. Epidemie, která nás postihla a postupovala tím rokem od března až do dnešní doby, rozvrátila spoustu věcí, které byly připraveny a musely probíhat jinak. Museli jsme pružně reagovat na věci, se kterými nikdo neměl zkušenosti. První myšlenka byla postarat se o ty, kteří to nejvíce potřebují, což pak vedlo k inovativní myšlence potravinových balíčků pro seniory nad 75 let, které udržujeme do teď. Už jsme jich distribuovali několik tisíc. Další bylo dostat k lidem informace. My jsme, jestli si občané ještě vzpomenou, někdy na přelomu března, dubna měli docela propracovaný letákový systém, kdy jsme po městě distribuovali letáky, vylepovali plakáty, kde byly nejnovější informace. Lidé byli tehdy zmatení, situace se vyvíjela ze dne na den. Opatření se měnila a lidem informace často chyběly. Toto byla jedna z osvědčených prastarých forem, jak je k nim dostat,“ popsal na úvod starosta Jalovec. 

Podzimní vlna covidu-19 už byla z pohledu vedení města Chebu odlišná.

„Změnilo se hlavně to, že jsme na všechno mohli najet mnohem rychleji. Ať už se to týkalo právě distribuce potravinových balíčků. Zatím, co jsme na jaře museli systém složitě vymýšlet, teď – během jednoho týdne - mohl najet znovu. Co se týče chodu úřadu, na jaře jsme řešili, kde rychle nakoupit přepážky, kde sehnat dezinfekci. Nyní zase během pár dnů nebyl problém omezit přístup na úřad, ale tak, aby byla zachována alespoň ta nejdůležitější agenda. Byly přizpůsobeny plány, do zásoby byla nakoupena různá technika, která nám může v případě nouze sloužit, ochranné prostředky, dezinfekce atd. Určitě jsme dnes mnohem lépe připraveni než jsme byli např. v září a rozhodně mnohem lépe než jsme byli připraveni v březnu,“ uvedl Jalovec. 

Chod úřadu se podle vedení podařilo udržet tak, aby vše důležité pro občany bylo zajištěno, přestože řada úředníků fungovala na home office. Finanční situace města zůstává i po 11 měsících složitého roku bez zásadních potíží. 

„Musím říci, že Cheb má jednak výhodu, že nemáme žádné dluhy a jsme finančně velmi stabilní, a jednak díky bývalému místostarostovi Plevnému, kterému zde na úřadě říkáme strýček Skrblík, protože opravdu hlídal každou korunu. Raději vždy vše podhodnotil příjmy a přeceňoval výdaje, takže i rozpočet byl navržen velmi konzervativně. A tak i přes všechny propady se nakonec zdá, že očekávané příjmy naplníme a rozpočet spoustu peněz nespotřebuje. Bude se nám to velmi hodit v nadcházejícím roce 2021,“ rozkryl stav městské kasy Antonín Jalovec. 

Pokračovaly investice město do komunikací a další občanské vybavenosti. 

„Máme nově opravenou Dukelskou, je opravena část Družstevní, opraven je most do Hájů – to se podařilo dotáhnout. Revitalizoval se velký vnitroblok mezi paneláky v Sadové ulici. Ale spousta důležitých akcí začala. Začala dlouho odkládaná rekonstrukce Zemědělské ulice, která se připravovala mnoho let a bude pokračovat i v roce 2021. Stejně tak začala i největší investiční akce posledních let, a to je výstavba lávky na Švédský vrch, která spolkne 120 milionů korun plus poplatky za výluky. Podařilo se je alespoň dotáhnout do fáze, že jsou rozjeté a budou navazovat i v roce dalším,“ přiblížil starosta. 

Pokračovat budou i velkoplošné opravy, soustředí se na oblast u nádraží. 

„Kde už je opravena Dukelská rekonstrukcí komunikace Karlova, která jí kříží. Stejně tak chceme pokračovat i na Spáleništi další fází revitalizace v Mírové ulici, kde se investují také poměrně velké peníze. Samozřejmě pak přijdou na řadu i ty různé velkoplošné opravy jako byla letos oprava např. části ulice Obětí nacismu, tak i v příštím roce určitě nějaké části zařadíme. S tím, že hodně jich bude hlavně v okrajových částech, kde jsou komunikace často ve velmi zbědovaném stavu,“ vypočítal Jalovec. 

Z hlediska ekonomického rozvoje byl letošní rok pro řadu podniků doslova katastrofou, město se snažilo pomoci úlevami nájmů.

„Téměř na období tři čtvrtě roku jsme jim snížili nájmy v městských prostorech. Co se týče toho velkého podnikání, tak to je už věc většího soukromého byznysu. Co se týče Průmyslového parku II, tak víte, že nám bohužel krize přispěla k ukončení jednání s velmi významným investorem, který opravdu mohl pro Cheb znamenat skok o deset let dál z hlediska ekonomiky a prosperity. Nicméně i nyní zaznamenáváme další zájemce o Průmyslový park II, ale pořád platí, že si budeme mezi nimi opravdu hodně dobře vybírat, aby to pro město znamenalo velký přínos nejen z prodeje pozemků, ale i z hlediska budoucího rozvoje. Co se týká jiných aktivit, tak se chceme soustředit mj. i na další zkvalitňování kapacit pro bydlení. Ve spolupráci s firmou ELČI nyní probíhá dokončování 80 parcel na Zlaté louce. Rádi bychom v budoucnu další parcely nabídli v lokalitě Hájů. Jednou z uvažovaných lokalit může být např. i pozemek, který nabudeme – odkoupíme od státu a směníme, u škvárového hřiště v bývalé Lokomotivě. Také bychom rádi investovali i do bytového fondu města, kde stále máme několik desítek bytů, které jsou ve špatném stavu, a mohly by sloužit pro potřeby občanů města,“ shrnul hlavní oblasti rozvoje Jalovec. 

A jak se se situací vypořádala chebská školská zařízení? Jak byl poznamenán sport, kultura a přeshraniční spolupráce? To a další témata se dozvíte v další části rozhovoru, kterou odvysíláme v příštích zprávách. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy