Cheb: Rozpočet města počítá s investicemi 340 milionů (TV Západ)

Rozpočet města Chebu je hotov a směřuje ke schválení na zasedání zastupitelů. Je koncipován jako silně schodkový a dorovnán má být přebytky z minulých let.

dezinfekce

„Celkové příjmy rozpočtu odhadujeme přibližně na 750 milionů korun. Výdaje se pohybují vysoko, nad jednou miliardou, asi 1 miliarda 80 milionů korun. Na první pohled to vypadá dramaticky, to uznávám. Ale jde pouze o kompenzaci uplynulých let, kdy se u nás v Chebu prakticky neinvestovalo a investiční výdaje byly extrémně nízké. Jenom pro srovnání – v roce 2016 se investovalo pouze kapitálově na odboru investic 26 milionů. My tam plánujeme proinvestovat přes 300 milionů korun jen v příštím roce. Díky tomu můžeme vlastně říci, že to, co nyní utrácíme navíc, jsou pouze nevyužité prostředky z uplynulých let a rozpouštíme přebytky, které v minulosti vznikly,“ vysvětlil starosta Chebu Antonín Jalovec.

Přehled největších investic obsahuje řadu projektů, které pokračují, ale i dlouho očekávané položky.

„Absolutní prioritou jsou investice ve veřejném prostoru – vnitrobloky, chodníky, silnice, parky, atd. Právě do těchto oblastí bude směřovat většina navýšených investic. Z těch největších investičních akcí tam máme demolici lávky na Švédský vrch a úpravu přístupu na Švédský vrch v celkové hodnotě kolem 40 milionů. Dále pak dlouho odkládané rekonstrukce některých komunikací, ať už se to týká ulice Zemědělské, Písečné, Židovské, Havlíčkovy a dalších. Také chceme pokračovat v rekonstrukci některých parků nebo vnitrobloků,“ přiblížil starosta.

Na příjmové stránce se město v odhadu drží tradičně při zemi. Zatím je také nejisté, jak se projeví například postupné naplňování plošného zákazu hazardu ve městě.

„Příjmy z hazardu se velice těžko odhadují. My jsme závislí na tom, co nám přepošle finanční správa z toho, co vybere. Nevíme, jak je to u jednotlivých provozovatelů a kolik provozovatel přispívá do státních peněz, a následně nám. Proto se i velmi těžko odhaduje, jaký ten pokles bude. V uplynulých letech většinou to, co jsme odhadovali v rozpočtu, bylo výrazně překonáváno. Takže, i když v uplynulých letech byl předpoklad třeba 20 milionů, tak bylo vybráno asi 35 milionů. Předpoklad na příští rok, který se pohybuje kolem 30 milionů, je podle mě reálný a bude zcela naplněn,“ věří Jalovec.

Do výsledku hospodaření města se promítnou také narůstající mandatorní výdaje z rozhodnutí vlády.

„My jsme zřizovatelem řady příspěvkových organizací. Školy jsou pokryty přímo z rozpočtu MŠMT. Ale třeba divadlo, knihovna či Správa zdravotních a sociálních služeb, tam musíme převzít to navýšení platů do svého rozpočtu. Největší balík se týká logicky mezd zaměstnanců úřadu, kde to navýšení bude činit řádově několik milionů během příštího roku. My to samozřejmě musíme pokrýt ze svých zdrojů,“ potvrdil starosta.

V realizaci investic chce město využít dotace. Při jejich získávání má pomoci má Odbor projektového managementu a rozvoje.

„V uplynulých letech byl zde na úřadě vytvořen speciální odbor pro management projektový, který o tyto dotace žádá poměrně úspěšně. Z hlediska příštího rozpočtu počítáme s poměrně velkými dotacemi – např. na rekonstrukci haly v areálu Lokomotiva. Dále bychom chtěli získat dotaci na obnovu chebského hradu. Ale bude pokračovat i úprava území nad bývalou plovárnou na Skalce, a to v rámci projektu Brána do nitra země,“ vyjmenoval Jalovec.

Příprava projektů a jejich realizace trvá řádově mnoho měsíců, někdy až rok a půl. Nové vedení proto zastihnou v příštím roce volby s řadou nedokončených akcí.

„Je to trošku otázka politické odvahy. My bychom logicky chtěli mít do voleb leccos hotovo, abychom mohli občanům ukázat, že je splněno. Nicméně opravdu ten čas do voleb není tak dlouhý na to, abychom dokončili většinu těch akcí. Takže v době voleb, neříkám, že se obávám, ale prostě konstatuji, že spousta těch akcí bude v běhu. Určitě bude v běhu ulice Židovská, Zemědělská a spousta dalších investičních akcí. Já ale doufám, že občané ocení alespoň to, že je něco rozděláno, než to, že se nedělá nic,“ dodal starosta Antonín Jalovec.

Projednání a schválení rozpočtu je naplánováno na poslední letošní zasedání zastupitelů ve čtvrtek 14. prosince.

Odkaz na rozpočet:

http://www.cheb.cz/assets/File.ashx?id_org=5091&id_dokumenty=966468


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy