Cheb: Místní senioři v Dragounské zůstávají (TV Západ)

Rozruch, který v Chebu způsobila informace o slučování sociálních služeb v Dragounské a na Skalce, mírní vedení města. Na tiskové konferenci vysvětlovalo zástupcům médií svůj postoj.

dezinfekce

Veřejnost uklidňuje s tím, že se nejedná o žádné ohrožení péče o zdejší seniory.

„Jednal jsem s panem náměstkem Kubisem (Petr Kubis, náměstek hejtmanky Karlovarského kraje) minulý a předminulý týden ohledně slučování sociálních služeb v Dragounské a na Skalce. Vyplynulo z toho, co pan náměstek přijel říci na zastupitelstvo města Chebu, že se nebudou snižovat počty lůžek, a že Dragounská bude i nadále do zařízení přijímat klienty. Klienti se mohou rozhodnout v horizontu řádově několika let, kde budou chtít sídlit, zda v Dragounské nebo na Skalce. Skalka je jedno z nejmodernějších sociálních zařízení, nebudu říkat v kraji, ale možná i v České republice, i když je to přestavený panelový dům. Kraj do tohoto investoval řádově desítky milionů. Předpokládám, že služby budou stejně kvalitní jako je sociální zařízení. Občané se budou moci rozhodnout, kam půjdou a nepůjdou. Kraj ještě zmonitoruje, kolik je zde klientů z Chebska a kolik klientů ze Sokolovska nebo z Karlových Varů. Podle toho možná dojde k přesunu těchto klientů do bydliště jejich rodin a podobně,“ vysvětlil starosta Chebu Zdeněk Hrkal.

Jednat by se mělo řádově asi o tři desítky klientů.

„V současné době kraj zjišťuje žádosti - některé jsou duplicitně, protože klient si dá žádost na Dragounskou, na Skalku, do Kynžvartu, do Sokolova a nikdo neví, že se jedná o jednoho a toho samého klienta. Takže žádostí je obrovské množství. Pan Kubis říkal, že toto je vlastně základem toho, aby zjistili reálné požadavky klientů - kolik jich máme a nemáme. Karlovarský kraj, vzhledem k tomu, že město Cheb se k problematice seniorů postavilo velice vstřícně v letech minulých tak, jak už minulá vedení k tomu přicházelo s velkým nadhledem, kdy v současné době na Chebsku máme okolo 420 lůžek, tzn., že Sokolovsko a Karlovarsko zaspalo. Takže nevidím důvod, proč by město Cheb či Chebsko mělo být trestáno za to, že město mělo vynikající vizi,“ doplnil Hrkal.

Jak na Sokolovsku tak i na Karlovarsku je po zhruba 200 lůžek. Kraj chtěl z Dragounské, kde je 80 lůžek, doplnit Skalku, kde je v současné době lůžek 50. To je ale stav, který byl po dobu rekonstrukce, předtím na Skalce byla kapacita 115 míst. Zastupitelé Chebu chtějí zachovat kapacitu 180 lůžek. Situace se bude řešit během roku 2019, do té doby se pro seniory v Dragounské nemá nic měnit.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy