Cheb: Lávka se příští rok jen snese. Město připraví náhradní trasu (TV Západ)

Složitá situace obyvatel chebské čtvrti Švédský Vrch, kteří od srpna loňského roku nemohou využívat lávku přes koleje, se letos příliš nezmění. Město hledá způsob, jak alespoň zlepšit současnou náhradní trasu pod viadukty.

dezinfekce

V polovině července proběhlo důležité jednání se zástupci drah.

„Tentokrát jsme se setkali s velmi vstřícným přístupem jak ze strany SŽDC, tak Českých drah. Největší objem práce je teď na projekční kanceláři, která dostala za úkol rozdělit celou akci na dvě fáze. První fází by bylo současné snesení lávky a druhou fází výstavba nové lávky. Snesení by mělo proběhnout v první čtvrtině roku 2018,“ uvedl starosta města Chebu Antonín Jalovec.

Pouhé snesení železné lávky odhaduje vedení města na 10 milionů. Výstavbu nové pak komplikuje pouhých 20 centimetrů, kterými by nová betonová patka zasahovala do kolejiště více, než smí. Město proto požaduje výjimku.

„České dráhy byly poměrně ochotné a předběžně nám  výjimku přislíbily. Z minulého jednání totiž vyplývalo, že projednání výjimky by trvalo velmi dlouho a že přidělení výjimky je velmi nejisté. Tentokrát nám bylo sděleno, že asi je pravděpodobnější, že by výjimka mohla být nakonec udělena,“ zmínil Jalovec.

Do doby zprovoznění nové lávky musí lidé obcházet celé nádraží až k viaduktům v ulici Vrázova. Zde chce město upravit tuto cestu.

„My pro Švédský Vrch připravujeme celý soubor opatření i v případě, že by se případná výstavba lávky posunula. Opatření spočívají v první řadě v řešení situace pod viadukty od Kauflandu, kde by mělo dojít k vybudování mnohem lepšího přístupu v podobě cyklostezky a chodníku. Lidé by se tak dostali po druhé straně než teď po straně Švédského Vrchu a nemuseli by přecházet ulici. Následně uvažujeme o rozsáhlých parkových úpravách území podél cesty od těchto viaduktů na Švédský Vrch, které by místním obyvatelům tu cestu výrazně zpříjemnilo,“ dodal Jalovec.

Na podzim chce mít město hotovou projekční dokumentaci a v rozpočtu na příští rok pamatovat na tyto úpravy.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy