Cheb: Knihovana instalovala orientační majáčky pro nevidomé

S radostnou zprávou se knihovna obrací na všechny zrakově handicapované občany, kteří knihovnu využívají, nebo se na to teprve připravují.

dezinfekce

V obou budovách knihovna nechala nainstalovat a ve spolupráci s nevidomým Emilem Miklóšem z chebského TyfloCentra již také vyzkoušet zvukové majáčky k usnadnění orientace.

„Nevidomí mimo jiné disponují univerzálním spínačem hlasových zařízení ovládaných na dálku - např. v metru, na nádražích či v některých veřejných institucích,“ přibližuje knihovnice Marie Václavová z oddělení pro dospělé.

„Konkrétně u nás se po iniciaci hlasové informace dozvědí, jak daleko od branky se nachází vchodové dveře, kolik schodů musí překonat, v jakém směru se pak nachází naše přednášková místnost se zvukovou knihovnou, půjčovna pro dospělé, nebo jak se v druhé budově bezpečně dostanou do studovny a čítárny,“ dodala.

Majáčky se knihovně podařilo pořídit s využitím grantu z Ministerstva kultury Knihovna 21. století.

K rozvoji služeb zaměřených na zrakově handicapované knihovna letos také zpřístupnila ozvučený portál FriendlyVox, který usnadňuje přístup k některým informacím a službám z Internetu. Děje se tak hned na dvou počítačích - v půjčovně pro dospělé a v oddělení studovny a čítárny, kde si tak lze s pohodlnými sluchátky ´přečíst´ noviny, vybavit e-mailovou poštu atd. Nová služba slouží i seniorům, kterým slábne zrak a u knihy, novin či monitoru počítače se již trápí.

Více na stránkách zde.


Zdroj: město Cheb


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy