5 nejčastějších mýtů o půjčkách. Jsou skutečně nevýhodné?

Mohlo by se zdát, že informace kolem půjček, ať už bankovních či nebankovních, jsou naprosto jasné a srozumitelné. Ovšem není to tak docela pravda. I zde existuje hodně různých mýtů a zavádějících informací, kterým ještě lidé stále věří. Je na čase některé z nich vyvrátit.

dezinfekce

Je škoda, že si ne vždy lidé ověří informace, které dostanou od známých nebo o kterých jsou už léta přesvědčeni. Přitom se už tolik věcí změnilo a zlepšilo. Nenechte se zbytečně mást a podívejte se, na pět nejčastějších mýtů o půjčkách.

1. Půjčka je strašák a je lepší si ji nikdy nebrat

Takhle to má nastaveno spoustu lidí. Raději spoustu let živoří a šetří, aby si něco dražšího mohli pořídit, i když už to dávno mohli mít. A je to zbytečné. Dobře vybraný úvěr od solidní společnosti a s parametry, které vyhovují potřebám klienta, je výborný pomocník. Musíte ale správně zhodnotit, jak jste na tom reálně s financemi. Jak vysoké máte výdaje a příjmy? Dokážete splácet i v případě výpadku příjmů? Není vaším cílem zadlužit se kvůli dovolené nebo dárkům? Když si dokážete na všechny tyto otázky odpovědět, máte vyhráno.

Půjčky mohou být dokonce v budoucnu pozitivem. Když byste chtěli časem žádat například o hypotéku a v úvěrových registrech budete mít pozitivní úvěrovou minulost, zlepší se vaše bonita a zvýší šance na její získání
.

2. Vyřídit půjčku hrozně dlouho trvá

Image title

Záleží na úvěru, který si berete, ale běžná praxe je taková, že můžete mít peníze na účtu klidně ten samý den od podání žádosti. Dnes existuje mnoho online půjček, které vyřídíte odkudkoliv, o víkendu nebo ve svátek. To je doménou hlavně nebankovních půjček a jejich krátkodobých produktů. Obvykle máte také předschválené nějaké nabídky na kontokorent, kreditní kartu i spotřebitelský úvěr ve svém internetovém bankovnictví, které vyřídíte taktéž rychle a jednoduše. Asi nejzdlouhavější je vyřizování půjčky na bydlení, protože musíte dokládat větší množství dokumentů.

I přesto, že získat peníze dnes znamená jen zlomek času, nepůjčujte si zbrkle a bez rozmyslu. Dobře si rozmyslete, od koho si peníze chcete vzít a zda jsou pro vás nabízené podmínky skutečně výhodné.

3. Nejdůležitější parametr je úrok

Úrokové sazby byly a jsou jedním z nejdůležitějších parametrů, ale rozhodně ne jediným. Ukazují sice na výhodnost úvěru, ale neříkají nic o jeho celkové ceně a dalších informacích. Proto posuzujte vždy komplexní nabídku, především výši RPSN (Roční procentuální sazba nákladů), která určujte, kolik za úvěr reálně zaplatíte, dále různé poplatky, možnosti předčasného splacení nebo změny splátek, sankce v případě opoždění se splátkou apod.

4. Rozumnější je půjčit si od rodiny nebo známých

Ano, samozřejmě toto hledisko není úplně mýtus a ani nepravda, ovšem ne vždy je to skutečně rozumnější krok. Pravděpodobně od vás nikdo z rodiny nebude chtít úroky, poplatky nebo striktní dodržování splátek. Na druhou stranu existuje v tomto ohledu opravdu velké riziko, že se rodinné vztahy pokazí. Ne nadarmo se říká: „Chce-li ztratit přítele, půjč mu peníze.“ Co když najednou nebudete mít na splácení? Co když se ten druhý dostane do problémů a bude potřebovat rychleji splácet nebo zaplatit úplně? Co budete dělat? Vaše vztahy to pravděpodobně nezlepší.

Tip:
Když už si půjčujete v rodině nebo od známých, vždy sepište platnou smlouvu a klidně i s úrokovou sazbou, tak jako kdybyste si půjčovali od nějaké instituce. Pro zachování dobrých vztahů je to to nejlepší řešení.

5. Nebankovní půjčky jsou nevýhodné, drahé a pro každého

Image title

Na trhu nefigurují pouze banky, ale je zde i velké množství nebankovních společností, které poskytují různé druhy půjček. Nebankovky byly dlouho trochu strašákem, protože nebyly příliš regulované státem, a tak se v nich ztratilo mnoho podvodníků. Momentálně už je situace odlišná a po novelizaci zákona o spotřebitelském úvěru musí mít i nebankovní poskytovatel licenci ČNB a splňovat přísné podmínky. Tím pádem se nemusíte bát, že si půjčujete od podvodné firmy. Pokud vám někdo nabízí půjčku a licenci nemá, vyhněte se mu obloukem.

Nebankovní půjčky nejsou ani drahé, nebo rozhodně ne všechny. Například první půjčka zdarma, nabízí zájemcům, kteří si půjčují u společnosti poprvé, možnost vrátit jen tu částku, kterou si půjčili. Nic navíc. Ani úrokové sazby už se nepohybují tak vysoko a často na stejné úrovni jako půjčky z banky. To obvykle neplatí u půjček bez registru nebo bez příjmu. Poskytovatel se v těchto případech vystavuje mnohem většímu riziku, takže je logické, že nabídka je dražší.

Nebojte se ani pomalého čerpání peněz. Spíš naopak. Díky menší byrokracii můžete mít na účtu peníze klidně už za hodinu v závislosti na bance, ve které máte účet. I když jsou podmínky čerpání jednodušší než u banky, ani tak nedosáhne na půjčku každý. Stačí mít skutečně špatnou bonitu, malý příjem nebo aktivní exekuci a nedostanete nic. Také lidé v insolvenci mají smůlu. Každý poskytovatel úvěrů musí prověřit svého žadatele, i kdyby s trochu jiným měřítkem.

Půjčit si nebo ne?

Žádná půjčka není stoprocentně levná a výhodná, ať z banky nebo nebankovní společnosti. Věřitel bude chtít vždy vydělat a vy se pokaždé vystavujete riziku, že na to nebudete v průběhu času mít. Proto se chraňte předtím, než si sjednáte půjčku:

  • propočítejte splátky,
  • berte si peníze jen na rozumnou věc, která bude sloužit déle, než je splatnost půjčky,
  • mějte dostatečnou finanční rezervu,
  • sami nebo pomocí srovnávače poctivě porovnejte nabídky na trhu.

Pamatujte, že nabídky od různých poskytovatel jsou různě výhodné a stejně tak i podmínky. Dejte si na vybírání potřebný čas a možná u nebankovního poskytovatele najdete lepší úrok a podmínky než v bance.

Text a foto: Tomáš Kováč, externí redaktor

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 12.06.2023 06:17



4 +
 

Hlavní zprávy