2004 – Cheb: Město uvažuje o pomoci lidem z Wolkerovy ulice (TV Západ)

Se splácením vysokých dluhů souvisejících s bydlením pomůže možná chebská radnice některým sociálně slabým rodinám z Wolkerovy ulice. Uvažuje se přitom o poskytování účelových půjček.

dezinfekce

„My chceme prostě jenom nějakým způsobem řešit tuto situaci a půjčka je jednou z možností. Ale je to ohromně složité, protože my nevíme, komu půjčit. Tam jsou dluhy lidí, kteří už tam dávno nebydlí a těch lidí může být hodně a muselo by se to řešit individuálním způsobem,“ uvedl starosta Chebu Jan Svoboda. 

Obyvatelé ulice by takové o účelové půjčky na úhradu konkrétních závazků museli žádat jednotlivě a jejich žádosti by se pak posuzovaly případ od případu.

„O tomto musí rozhodnout Zastupitelstvo a zatím je to jenom v rovině úvah a ještě se tím nezabývala ani Rada,“ poukázal na stav věci starosta. 

Město by po žadatelích navíc požadovalo garanci vrácení peněz. Splátky půjčky by se proto strhávaly ze sociálních dávek, které pobírají téměř všichni obyvatelé Wolkerova ulice.

„Takže oni podepíší přímo souhlas a ty peníze ani nedostanou a ty jdou rovnou na účet. Ostatně tak už někteří lidé tam platí nájem,“ přiblížil Svoboda. 

Radnice se obává také toho, že pokud vyhoví lidem z Wolkerovy ulice, začnou se pak na ní obracet i obyvatelé dalších problémových lokalit.

„A to je právě další další problém, že pokud bychom půjčili těmto lidem, tak bychom pak měli půjčovat všem lidem. Čili se k tomu musí přistupovat individuálně. A teprve v momentě, kdy bychom skutečně zažehnávali nějakou katastrofu,“ potvrdil starosta Svoboda. 

Jen za vodné a stočné dluží současní i bývalí obyvatelé ulice přes dva miliony korun, za nájemné a služby pak další milion. Z těchto starých dluhů přitom neustále narůstá penále. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy