2000 – Cheb: Půjčky nemocnici nebudou přeměněny na dotace (TV Západ)

Chebské zastupitelstvo na svém posledním zasedání neschválilo návrh městské Rady, aby bezúročné půjčky, které město poskytlo místní Okresní nemocnici byly přeměněny na nevratné dotace. Cheb v období let 1994 – 2000 nemocnici půjčil na zajištění provozu a nákup nejrůznějších přístrojů téměř 38 milionů korun.

dezinfekce

Hlavním argumentem zastupitelů pro zamítnutí návrhu byla nejasná situace v systému zdravotnictví s ohledem na blížící se vznik krajů a rovněž možná budoucí privatizace chebské nemocnice.

„Takže nyní by toto řešení bylo předčasné. Není to žádný krok proti nemocnici, tak to není chápáno,“ sdělil starosta Václav Jakl.  

Řešení tohoto problému bylo tedy pouze odloženo. Chebská nemocnice patří mezi tři nejvíce zadlužená zdravotnická zařízení okresního typu v republice. Město přislíbilo, že kdyby tento fakt začal mít negativní vliv na budoucí existenci nemocnice, tak bude problematiku půjček okamžitě řešit. 

„Jsme ochotni tuto záležitost operativně řešit v okamžiku, kdy by se ukázala potřeba toho, když by např. existence dluhů mohla mít negativní dopad a mohla by být pro další existenci tohoto zařízení problémem,“ dodal místostarosta Pavel Vanoušek.  

Jeden vstřícný krok ale město udělalo již nyní. Zastupitelé schválili převod počítačového tomografu, který měl v roce 1991 pořizovací cenu 16 milionů korun z majetku města do vlastnictví Okresní nemocnice.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy