2011 – Sokolov: Město zatím další byty prodávat nebude (4408) (TV Západ)

Sokolov si hodlá i nadále ponechat v majetku několik set bytů. I když má potíže s jejich obsazováním, jejich vlastnictví městu přináší každoročně několik milionů korun do rozpočtu.

dezinfekce

"Je to asi 900 bytů, které máme. Z toho je necelých 300 bytů v Domech s pečovatelskou službou, tak tam je úplně jasné, to jsou naši senioři, kteří tam bydlí. A ten zbytek to jsou věžové domy, Nové náměstí a bývalý hotel Ohře," připomněl strukturu starosta Zdeněk Berka.

V současné době je podle vedení města ve znamení velké migrace nájemníků městských bytů. Každé tři měsíce město pronajme až 5 bytů. Přitom zájemců na každý byt je dost. Horší je to s jejich schopností pravidelně platit a plnit tím základní podmínku.

"Je docela problém, z těch žádostí, kterých je tak 20 až 30 na jeden byt, vybrat nájemníka, který by mohl platit nájem, a byla určitá záruka, že nebude dělat dluhy," potvrdil Berka. 

Často se pak stává, že po pár měsících, kdy neplatí, město smlouvy musí vypovědět. Celá situace se bude probírat na Zastupitelstvu na podzim nebo v příštím roce. Pak se rozhodne, zda se přistoupí k další vlně prodejů. Město ke změně nemá příliš důvodů. Bytový fond je jako celek poměrně v dobrém stavu a nevyžádá si zásadní a nákladné investice.

"Dá se říci, že z ekonomického hlediska je to pro nás výhodná záležitost v současné době, protože to přináší nájmy, které jsou 42 korun v bytech, kde je smlouva dlouhodobější. A u těch nových smluv je to padesát korun, čili je to pro město záležitost zisková a přináší nám to ročně několik milionů korun do rozpočtu města," spočítal Berka.

Část peněz získaných z nájmů město investuje do oprav bytového fondu prostřednictvím svého správce.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy