2003 – Cheb: Vzniklo Centrum podpory lidských práv (TV Západ)

V pořadí druhé Centrum ochrany lidských práv v České republice, první již funguje v jihočeském Krumlově, bylo 8.10. slavnostně otevřeno v Chebu. Centrum, které vzniklo pod záštitou Českého helsinského výboru, má přitom poskytovat pomoc a poradenství veřejnosti z celých západních Čech.

dezinfekce

„Centrum ochrany lidských práv Západní Čechy, tak jak už jeho samotný název napovídá, má mít působnost v celé oblasti západních Čech, to znamená včetně všech územních celků, jako je Karlovarsko, Plzeňsko, Tachovsko, Chebsko a další oblasti. Jeho umístění do Chebu není náhodné. Ta půda pro přípravu otevření tohoto centra dlouhodobě ve spolupráci s tím, kdo byl postaven do jeho čela, probíhala včetně všech příprav. Cheb je historické, krásné město s určitými specifiky, blízko česko německé hranice s tím, že celá řada akcí se bude pořádat na teritoriu celého širšího regionu ve Varech, v Plzni apod. Takže si myslím, že to umístění může být jedině ku prospěchu,“ uvedl zástupce Českého helsinského výboru Pavel Bílek. 

Na chebské centrum se lidé mohou obracet s oznámeními o porušování jejich občanských a lidských práv, přičemž zde získají informace, jak v takových případech dále postupovat.

„Za základní body činnosti považuju především ochranu základních lidských práv a svobod, které bude tohle centrum provádět různými jednak výchovnými činnostmi, jednak poradenstvím a vlastní pomocí lidem, kteří se ocitli v nějaké situaci, který nejsou schopný sami řešit,“ dodal koordinátor chebského centra Alexandr Žibrita. 

Hlavním cílem činnosti Centra je důsledné prosazování Základní listiny práv a svobod, která je součástí ústavního pořádku České republiky. To, kterými konkrétními případy jejich porušování se bude zabývat nejčastěji, ale vyplyne až ze samotné praxe.

„S tím, že ty oblasti budou obecně tradičně vymezeny práva dětí, práva národnostních menšin, práva seniorů, ale pozornost práci policie, armády, státní správy, samosprávy, procesní záležitosti, to znamená případné průtahy, řízení, činnost státní správy apod. Veškeré záležitosti, kde jedinec může být činností nebo naopak nečinností veřejné správy zásadním způsobem krácen na svých právech,“ vypočítal Bílek. 

Stejně významnou roli jako pomoc v konkrétních případech porušování práv bude v činnosti centra hrát také vzdělávací práce.

„Tak především se chceme zaměřit na poradenství na školách, poradenství i u další skupiny lidí, na organizování besed s Policií ČR. Vzhledem k umístění centra nevylučujeme práci ve vězeňství, které poměrně v našem regionu je hodně zastoupené a v jiných organizacích a především hlavním úkolem centra bude preventivní práce a neposlední řadě, jak jsem už říkal, i řešení problémů,“ přiblížil dále Žibrita. 

Centrum ochrany lidských práv a svobod sídlí v prostorách historického Špalíčku na chebském náměstí.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy