2003 – Cheb: Po tříleté rekonstrukce se otevírá Klára (TV Západ)

Koncertní a výstavní síň v bývalém kostele svaté Kláry na Františkánské náměstí v Chebu je po náročné rekonstrukci opět otevřena. Veřejnost si bude moci opravené interiéry prohlédnout při Dni otevřených dveří 28. prosince.

dezinfekce

V průběhu tříleté rekonstrukce byly v interiérech kostela mimo jiné odstraněny následky nepříliš citlivých úprav z počátku 70. let minulého století.

„Já si myslím, že ta největší změna je v tom, že se nám podařilo dokonale odkrýt ten původní architektonický prostor, Dientzenhoferův, který byl těmi úpravami z počátku sedmdesátých let hodně zastřený. V podstatě tady dneska není téměř nic, co by bránilo v průhledu na ty jednotlivé prostory lodi i těch přilehlých částí stavby. Všechno je ve skle, takže si myslím, že ten obsah, ten duch té stavby je dneska dokonale čitelný,“ popsal ředitel Galerie výtvarného umění Jiří Vykoukal. 

V kostele jsou nyní nově umístěny dvě stálé expozice. Na prvním kůru je k vidění komorní soubor barokní evropské malby 17. a 18. století a v hlavní lodi kostela pak historicky velice cenná sbírka gotických plastik, která byla až do roku 1997 v kostele svatého Bartoloměje. Jednotlivé dřevěné plastiky jsou chronologicky a významově rozmístěny v ochranných skleněných vitrínách.

„S tím, že jak už jsem poznamenal, pro vystavení tady toho materiálu jsou dneska velice přísné požadované velice přísné parametry. To znamená relativní vlhkost, konstantní teplota, uzavření v bezpečnostních vitrínách, osvětlení určitým způsobem a tak dále,“ vyjmenoval autor úprav interiérů kostela architekt Vladimír Hora. 

V Kláře se počítá také s pořádáním příležitostných koncertů varhanní a komorní hudby, které bude moci navštívit až osmdesát posluchačů. Z tohoto důvodu byly v kostele vybudovány šatny i další potřebné zázemí a opravou prošly také samotné varhany. Celkové náklady na rekonstrukci se tak vyšplhaly na více než osmnáct milionů korun.

„Část, ne malá, pocházela z prostředků státního rozpočtu, z programu náhrad za restituce církevního majetku v souvislosti s předáním kostela svatého Bartoloměje křížovníkům, který byl v naší správě. Velkou částku jsme získali z prostředků Evropské unie, z grantů malých projektů Phare, přes devět milionů korun. Významně přispěl Karlovarský kraj téměř dvěma miliony korun. A něco jsme dotovali z našeho vlastního příspěvku na činnost v průběhu rekonstrukce,“ spočítal Vykoukal. 

Po dni otevřených dveří, který proběhne v neděli 21. prosince od 13 do 16 hodin, se pak se stálým zpřístupněním kostela počítá pravděpodobně v lednu.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy