2001 – Sokolov: Cena pozemků bude stanovena vnitřním předpisem (TV západ)

Sokolovská radnice bude od nynějška při prodeji pozemků vycházet z vnitřního předpisu pro stanovení cen těchto pozemků, který na svém posledním zasedání přijala Rada města. V minulosti musela radnice při prodeji každého pozemku dělat odhad jeho ceny, protože Finančnímu úřadu se platila daň buď z odhadní či prodejní ceny - podle toho, která z nich byla vyšší.

dezinfekce

„Už přes rok platí zákon, kde obce platí daň pouze z ceny prodejní. Tzn., že dělat dnes jakékoliv odhady je z hlediska finančního zbytečné,“ vysvětlil místostarosta Jaromír Dvořák.  

Z tohoto důvodu vyvstala potřeba nějakým způsobem stanovit ceny pozemků, aby každý z představitelů města, úředníků a hlavně občanů měl představu o jejich ceně již při prvních jednáních o prodeji. Přijatý vnitřní předpis, při jehož přípravě se vycházelo z vyhlášky o cenách pozemků, konzultací se znalci a porovnání se znaleckými posudky, rozdělil sokolovské pozemky do čtyř kategorií. A to podle jejich typu a způsobu využití, z nichž každá má další čtyři podskupiny podle atraktivity polohy. 

Při stanovování jednotlivých cen se vycházelo ze základní sazby pro Sokolov, která je 250 korun za metr čtvereční. 

„Cena pozemku se pohybuje od 150 do 1.000 korun podle lokality a výhodnosti pozemku,“ uvedl dále Dvořák. 

Ceny uvedené v předpisu se týkají prodeje jinak nevyužitelných pozemků, tedy pozemků, které jsou prodejné pouze jedné konkrétní osobě. U pozemků, kde je možný prodej více zájemcům, se bude postupovat formou veřejné soutěže se základní nabídkovou cenou podle v předpisu vypracovaných tabulek. 

Radnice předpokládá, že se právě přijatý materiál bude podle potřeby aktualizovat, a to minimálně jedenkrát za dva roky.  

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy