2001 – Cheb: Město chystá velkou privatizaci bytového fondu (TV Západ)

Ještě v tomto roce by měla začít privatizace podstatné části chebského obecního bytového fondu. Zastupitelstvo města na svém posledním zasedání totiž schválilo záměr na prodej téměř 2.700 bytových jednotek.

dezinfekce

Ve schváleném záměru jsou jak byty v panelových domech na sídlištích, tak i byty ve starší městské zástavbě. Přesný seznam domů určených k prodeji bude vyvěšen po dobu třiceti dnů na úřední desce v budově Městského úřadu. Byt si budou moci podle schválených zásad koupit pouze osoby s nájemním vztahem či jejich nejbližší příbuzní žijící s nimi ve společné domácnosti. 

„Zásadou je, že privatizace bude dobrovolná. Ten, kdo chce, aby dál bydlel v městském bytě, bude bydlet v městském bytě. Nikdo ho nebude nutit násilím k tomu, aby si byt kupoval,“ vysvětlil Pavel Vanoušek. 

Zastupitelstvo zároveň schválilo systém slev při koupi bytu. Byty v městské zástavbě budou prodávány za 60 procent jejich odhadní ceny a byty v panelových domech pak za jednotnou cenu 950 Kč za metr čtvereční, která platí pro domy postavené v roce 1975. Za každý rok od tohoto data pak budou připočtena či odečtena 2 % ze základní ceny. Jestliže zájemce zaplatí celou částku při podpisu kupní smlouvy, bude mu poskytnuta sleva ve výši  dalších 10 %. Tyto výhodné ceny však platí pouze pro ty, kdo projeví zájem o koupi bytu do konce roku 2002.

„Zásadou je, že prostředky, které se získají z privatizace bytového fondu, budou jednak využity na opravu stávajícího bytového fondu a poté také na podporu nové bytové výstavby,“ uvedl dále Pavel Vanoušek.  

O možnosti koupit si byt, bude každý nájemník včas informován a vše mu bude náležitě vysvětleno. Na koupi bytu budou moci zájemci rovněž získat úvěr. O jeho přesné podobě radnice v současnosti jedná se stavebními spořitelnami. Příprava rozsáhlé privatizace bytového fondu by měla zabrat přibližně čtvrt roku. V horizontu šesti až osmi měsíců by pak měly být uzavřeny první kupní smlouvy.  


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy