2000 – Františkovy Lázně: Na stavbě domova pro seniory se budou podílet samaritáni (TV Západ)

Mezinárodní Asociace samaritánů, která kromě jiných aktivit provozuje penziony pro starší lidi po celé Evropě, se bude podílet na stavbě domu pro seniory ve Františkových Lázních. Při nedávné návštěvě brémské delegace na Chebsku zástupce německých samaritánů přislíbil, že se pokusí na výstavbu domu získat peníze z českoněmeckého Fondu budoucnosti.

dezinfekce

Předpokladem je ale to, že realizaci projektu budou zajišťovat dvě veřejně prospěšné společnosti, každá z jedné strany hranice. Za německou stranu to bude právě Asociace samaritánů a za českou nejspíše chebská Nadace Evropské Comenium. 

„Právě tento dualismus je nutnou podmínkou pro to, abychom peníze z fondu mohli získat,“ řekl prezident sdružení Samaritánů Fritte Tepperwein. 

Ve františkolázeňském domě pro seniory by mělo najít důstojné prostředí asi 40 občanů v pokročilém věku ze samotného města, ale nejspíše i ze sousedního Německa. 

„Nechceme to pojmout jako klasický dům s pečovatelskou službou ani jako klasický domov důchodců. Ale chceme, aby to bylo něco mezitím a aby lidé, kteří ve Františkových Lázních léta žili, jsme nemuseli stěhovat, když už nebudou schopni se sami o sebe postarat, někam do Hazlova, do Hranic či do Chebu. A mohli klidné stáří strávit tady u nás - mezi námi,“ dodala starostka Františkových Lázní Libuše Chrástová. 

Město Františkovy Lázně usiluje o zřízení domova pro seniory již od roku 1992. Díky pomoci německých samaritánů, kteří ve své zemi provozují 70 podobných zařízeních s osmi tisíci lůžek, by se v dohledné době mohlo podařit sehnat potřebné finance. Ihned poté se začne se stavbou. Město totiž má již připraven vhodný volný pozemek v blízkosti nových rodinných domků za Anglickou ulicí.   

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy