2000 – Cheb: Zadlužené nemocnici pomůže Ministerstvo zdravotnictví (TV Západ)

Ministerstvo zdravotnictví finančně pomůže zadlužené chebské nemocnici, které hrozilo, že zůstane bez dodávek tepla. Elektrárenská společnost TEREA, jež se v důsledku 18milionové pohledávky u nemocnice dostala do vážné ekonomické situace, obdrží od státu 10 milionů korun.

dezinfekce

„Neřeší to asi nemocnici jako celek, ten 170milionový dluh, ale řeší to nyní problém, který nastal – ekonomické problémy spol. TEREA,“ uvedl starosta Václav Jakl.

Desetimilionový příspěvek od Ministerstva zdravotnictví má být prvním krokem k postupnému oddlužení chebské nemocnice. Ta dluží dodavatelům a státu na sociálním a zdravotním pojištění celkem 170 milionů korun. Jako podmínku dalšího oddlužení musí předložit projekt revitalizace. Částečné pomoci se zřejmě dočká i od chebské radnice, která je mimochodem také 50% vlastníkem teplárenské společnosti TEREA. Radnice sice před nedávnem schválila zásadu, že stávajícím dlužníkům města se nevyhoví v jejich dalších žádostech, ale o přerušení finanční pomoci nemocnici přesto neuvažuje. 

„Zde ten názor šel tak, že nemocnice se nesmí nechat padnout a měla by se podporovat. Argument, který platí u všech ostatních, že s dlužníky se nejedná, nic se jim neposkytuje a na dlužníky se nereaguje, tak nemocnice se chápe úplně jinak,“ vysvětlil Václav Jakl. 

Ochota města pomoci souvisí také se změnou struktury nemocničních zařízení v důsledku vzniku nových krajů. Radnice, která již v minulých letech nemocnici poskytla přibližně 40 milionů korun, chce tímto způsobem vyslat signál vůči Karlovarskému zastupitelstvu, že je zde snaha nemocnici udržet a naopak dále zlepšovat její kvalitu. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy