2000 – Cheb: Součástí Chráněných dílen bude přeškolovací centrum (TV Západ)

Již přibližně rok v Chebu fungují tzv. Chráněné dílny, které poskytují pracovní příležitosti i možnost rehabilitace zdravotně postiženým spoluobčanům. V době vzniku byla součástí dílen pouze hospodářská část, ale v průběhu roku bylo zařízení rozšířeno také o část zdravotně-rehabilitační.

dezinfekce

Ta je určena především pro zdravotně postižené, ale mohou ji využívat i ostatní občané. 

„Rehabilitace má zhruba šest částí - od mechanické gymnastiky přes vakové uhličité koupele, přes možnost koupele ve vodě, která obsahuje mořskou sůl z Mrtvého moře, dále klasické i speciální masáže, atd.,“ vyjmenoval senátor za chebský region Petr Morávek. 

Chráněným dílnám, které provozuje občanské sdružení Život mínus bariéry, se již také podařilo překonat počáteční potíže s obstaráváním zakázek. V současnosti tak dílny zaměstnávají 30 především tělesně postižených občanů. Po otevření dalšího právě rekonstruovaného pavilonu, pak bude možné počet pracovních míst rozšířit na 120 – 150. Součástí nového pavilonu bude rovněž přeškolovací centrum. 

„Bylo by to školení na tzv. evropský řidičák počítačový. Tzn., že tito lidé dostanou plnou kvalifikaci pro práci s počítači, kterou budou moci uplatnit v zemích Evropské unie,“ doplnil Morávek. 

Význam Chráněných dílen pro město chápe i vedení chebské radnice, které chce jejich činnost v rámci svých možností finančně podporovat. Proto již uvolnilo první příspěvek ve výši 150 tisíc korun na nákup speciálního výtahu pro vozíčkáře.  

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy