2000 – Cheb: Galerie G4 oslavila 15. narozeniny (TV Západ)

Na pátek 8. prosince připravila chebská Galerie G4 oslavu svých 15. narozenin. Galerie, která vznikla na místě bývalého podchodu, si za dobu svého působení získala značné renomé a pevné místo na české fotografické a výtvarné scéně. Součástí oslav byla první samostatná výstava plzeňského fotografa Jana Schýbala, jehož tvorba je úzce spjata s tvůrčími dílnami G4.

dezinfekce

Galerie G4 se mezi výstavními síněmi zaměřenými na fotografie řadí k tuzemské špičce a může se pochlubit výjimečně kvalitním výstavním programem. Od svého založení uspořádala vedle výstav také 54 tvůrčích dílen a mezinárodních projektů. Mezi nimi zaujímá zcela ojedinělé místo letošní přehlídka Videoartu, computerové grafiky a performans Nová media 2000, která bude pokračovat i v dalších letech. 

„Hlavní orientace v posledních letech je na Dílny fotografie, které pořádáme pro studenty fotografie, ale i pro profesionální fotografy a pořádáme i dílny pro amatéry,“ vyjmenoval činnost galerie její ředitel Zbyněk Illek. 

Při výběru výstavy k 15. narozeninám G4 padla volba na plzeňského fotografa Jana Schýbala. Ten se zúčastnil již 1. dílny dokumentární fotografie v Aši v roce 1987. Schýbal poté na počátku 90. let fotoaparát na čas opustil. K tvůrčí činnosti se vrátil až na druhé ašské dílně nazvané Deset let poté v roce 1998. Od té doby se zúčastnil téměř všech akcí pořádaných G4. Na průřezové výstavě, která obsahuje asi 130 fotografií dominují snímky z posledních let. Zhruba polovinu výstavu tvoří fotky z letošních dílen v Londýně, Bretani a v Chebu. 

„Drtivá většina mého focení se odvíjí na dílnách, protože se docela těžko rozehřívám a vždy mi trvá pár dní než se nějak dostanu do tempa. Dílny mi max. vyhovovaly. Být týden na jednom místě a mapovat ho tam,“ řekl Jan Schýbal. 

Výstava fotografií Jana Schýbala, která je určitě ne náhodou nazvaná Neokázale, bude probíhat až do konce letošního roku. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy