2000 – Cheb: Byl ukončen mezinárodní projekt za 450 milionů (TV Západ)

Minulý týden byl slavnostně ukončen pilotní mezinárodní projekt – ekologická výroba tepla a elektřiny, díky kterému mohla bytová společnost TEREA provést v Chebu přestavbu 20 kotelen z uhelného provozu na novou technologii na bázi zemního plynu a dále instalovat 4 nové kogenerační jednotky, díky nimž je možno na místě ekologickým způsobem vyrábět 60 % energie potřebné pro město Cheb.

dezinfekce

Zároveň bylo v Palackého ulici instalováno solární zařízení o celkové ploše 150 metrů čtverečních, které bude využíváno na ohřev teplé vody. Tento projekt byl realizován v rámci mezinárodní smlouvy mezi českým a německým ministerstvem Životního prostředí, díky níž se na celkových investicích ve výši 450 milionů korun částečně podílela německá strana.

„My se podíleli na úrokových příspěvcích a také přímými dotacemi celkovou částkou 5,4 milionu marek. Z této sumy přispělo částkou 3,5 milionu Spolkové ministerstvo životního prostředí, 900 tisíc marek dala Spolková země Sasko a hanzovní město Hamburk a zbytkem přispěla Deutsche Ausgleichsbank,“ vypočítala státní sekretářka Spolkového ministerstva životního prostředí Simone Probst. 

Součástí slavnostního aktu se stal rovněž podpis rezortního ujednání mezi oběma ministerstvy o uskutečnění nového česko-německého projektu. V rámci tohoto projektu bude realizováno pět nových akcí, jako např. výstavba dvou komplexů malých větrných elektráren nebo odstranění staré ekologické zátěže v podniku SPOLCHEMIE. Dohodu podepsala za německou stranu státní sekretářka Simone Probst a za českou náměstek ministra Lubomír Petružela. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy