Sokolov: Vyšší ceny tepla ohlásila už i Sokolovská bytová

5

sokolovská bytová, sokolov, město sokolov, cena, cena tepla, teplo, vyoké ceny, karlovarský kraj


Stejně jako ostatní výrobci a dodavatelé tepla v ČR, také společnost Sokolovská uhelná a její dceřiná společnost Elektrárna Tisová v současnosti avizují změnu ceny tepla vzhledem k očekávané skutečnosti pro rok 2024.

Sokolovská uhelná, stejně jako Elektrárna Tisová, v posledních dvou letech ceny tepla výrazněji neměnily, pro příští rok je ale navýšení nezbytné. Příčinou jsou především rostoucí náklady na emisní povolenky, očekávané zvýšení poplatku z vydobytého nerostu a další náklady, kterými vyrobené teplo zatěžuje stát.

Sokolovská uhelná a její dceřiná společnost Elektrárna Tisová vyrábí teplo a dodávají jej distributorům, kterými jsou mimo jiné společnosti Teplo Chodov, Služby města Březová nebo také Sokolovská bytová. Její jednatel Erika Klimeš včera informoval sokolovské zastupitele na jejich zasedání o nových cenách, které musí od roku 2024 jeho společnost v důsledku zdražení tepla zavést. Po propočtu všech vstupních nákladů tak Sokolovská bytová zdraží teplo o 177 Kč na jeden GJ.

Další faktor, který bude mít od příštího roku vliv na růst ceny je změna daňové sazby. Letos bylo teplo zdaněno deseti procenty. Od Nového roku už ale bude daň dvanáctiprocentní. I s tím tedy musí koncový odběratelé počítat. Po započtení všech těchto proměnných se tak cena tepla pro koncového zákazníka Sokolovské bytové v příštím roce zvýší z letošních 803 Kč/Gj na 980 Kč/Gj včetně DPH. Pro představu obyvatel bytu o velikosti 55 metrů čtverečních letos zaplatil za teplo v průměru 15 369 Kč. Příští rok ho vytápění bude stát v průměru 18 757 Kč.

Zdroj: Město Sokolov



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář