Oddělení nukleární medicíny v karlovarské nemocnici se pyšní jedinečným diagnostickým přístrojem v republice

5

nemocnice karlovy vary, region24


Nemocnice Karlovy Vary spustila klinický provoz nového přístroje Symbia Pro.specta, který představuje další pokrok v oblasti hybridních zobrazovacích technologií SPECT/CT.

Pro.specta je nová řada univerzálního zobrazovacího diagnostického systému, který disponuje pokročilou technologií SPECT a CT a umožňuje fúzi jejich obrazů. Jedná se o úplně první instalaci tohoto modelu v České i Slovenské republice.

„Náš nový přístroj je navržený pro jakékoli použití technologie SPECT/CT, využíváme ho hlavně pro zobrazování v kardiologii, neurologii, onkologii, ortopedii a dalších specializacích. Flexibilní detektory a otevřený design přístroje umožňují vyšetření širokého spektra typů pacientů–například dětí, výrazně obézních nebo imobilních pacientů, velmi dobře tolerují vyšetření pacienti s klaustrofobií. Zařízení lze také použít samostatně pro celotělovou a tomografickou scintigrafii nebo jakodiagnostické CT. Personál pak má k dispozici stejné intuitivní rozhraní pro jednodušší ovládání. Největší výhodou nového typu je snížení radiační dávky pacienta, zkrácení doby vlastního vyšetření a zlepšení kvality zobrazení, “uvedl primář oddělení nukleární medicíny Jan Valeš.

Před samotným vyšetřením jsou pacientovi podána nitrožilně radiofarmaka. Následuje vlastní scintigrafické snímání v celotělovém nebo tomografickém provedení, které umožňuje prostorové zobrazení. Ihned je doplněno lokalizační nebo diagnostické CT vyšetření, většinou v režimu Low-Dose s nižší mírou ozáření, a fúze obrazů obou metodik. Ta umožňuje výrazně lepší rozlišení a lokalizaci patologických lézí, zároveň se vyhodnotí i vlastní CT vyšetření. Tato technologie zobrazuje funkci orgánu či metabolickou aktivitu části těla.

Srdcem přístroje je tzv. myExam Companion s jednoduchým ovládáním, které ve SPECT/CT zobrazování odstraňuje tradiční manuální pracovní postupy závislé na uživateli. MyExam Companion totiž nabízí automatizované nástroje, jež uživatele provázejí na každém kroku rozhodovacího procesu během vyšetření – od přípravy systému a pacienta přes akvizici snímků a rekonstrukci až po vyhodnocení a postprocessing.

To oddělením umožňuje rychle a snadněji dosahovat konzistentních výsledků bez ohledu na pacienta, proceduru či úroveň zkušeností uživatele. Další výraznou inovací, která je standardním vybavením, je daty řízená korekce pohybu pacienta, jenž kliknutím tlačítka automaticky koriguje pohyb pacienta během SPECT vyšetření a tím zlepšuje kvalitu snímku.

„Technologie hybridního SPECT/CT nebyla historicky dostupná pro všechny poskytovatele zdravotní péče. Místo toho mnoho institucí i nadále používá jen SPECT gamakamery, které nemohou vždy odpovědět na požadavky oddělení moderního molekulárního zobrazováníči radiologie,“ dodává provozně-technický ředitel Karlovarské krajské nemocnice Martin Čvančara. 

Tato novinka nahradila více jak deset let starý přístroj, jehož instalace trvala 30 dní. Celkové náklady na jeho pořízení se přiblížily k částce 24 milionů korun a na jeho úhradu byly využity finanční prostředky čerpané z dotačních fondů.

Zdroj: TZ Kr-Karlovarsky.cz



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář