Ostrov: Výstavba zázemí pro dobrovolné hasiče jde do finiše (TV Západ)

V Ostrově přibude v nejbližších týdnech do zdejšího centra záchranného systému další objekt. Po nedávno dokončené a zkolaudované stanici krajských profesionálních hasičů a výjezdové základny zdravotnických záchranářů to bude zbrojnice dobrovolných ostrovských hasičů.

dezinfekce

Výjezdová jednotka čítá 18 členů včetně tří žen. V loňském roce zaznamenali dobráci rekordních 439 zásahů, v běžném roce pak pomáhají u asi dvou stovek případů. Moderní zázemí splňuje veškeré nároky na logické uspořádání jednotlivých místností. Největší v celém objektu je garážové stání pro čtyři automobily. 

„My máme v současné době dvě velké cisterny. Máme tři malá auta plus čtyřkolka plus k tomu vleky,“ vypočítal Josef Černý ml., velitel jednotky SDH Ostrov. 

Hlavní cisterna ostrovských dobrovolných hasičů je vybavená na 90 % všech zásahů, naopak výhody čtyřkolky ocení při zásazích ve vyšších polohách regionu, například při požáru lesa nebo transportu zraněných. 

Město jako zadavatel a investor zahájilo celý projekt už před zhruba osmi lety.

„My jsme nakonec dotaci oproti profesionálním hasičům nedostali. To znamená, všechno to hradíme z rozpočtu města. Ta částka vysoutěžená byla 72 milionů korun. Nicméně jsou tady některé možná vícepráce, které jsme potřebovali udělat. Takže malinko nám to vyroste, ale není to žádná závratná částka. Myslím si, že ten nárůst bude v součtu nějakých maximálně tak dva miliony korun, že budeme někde tak 74 milionů korun,“ Čekan.

Přestože je nová budova dvakrát větší než stávající, počítají hasiči, že díky moderním technologiím budou náklady na provoz nižší. V objektu se nachází kromě základních místností také dvě ložnice a sauna. Podle hasičů nejde o žádný rozmar, ale důležitou součást provozu a prevence.

„Ač jsme chráněni obleky, tak pořád nějaké stopy kouře se dostanou přímo na tělo. A jelikož potřebujete ty škodlivé látky dostat z toho povrchu nebo z té kůže ven, tak je nejideálnější se vypotit. Proto ta sauna. Dále je to i kvůli zvyku těla na výkyvy horko, zima, proto ta sauna,“ popsal velitel. 

Aktuálně probíhá dokončování nákladné stavby, přebírají se jednotlivé části a hasiči chystají stěhování v první polovině května. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy