Chodov: Trachytová socha s názvem Radost se znovu objeví ve městě

0

chodov, socha, trachytová socha, radost, chotes, město, antonín kuchař


Trachytová socha s názvem Radost, která je řadu let uložena v areálu Chodovských technicko-ekologických služeb, se v letošním roce znovu objeví ve veřejném prostoru města. Původní podobu ji ale nejdříve ve své dílně vrátí restaurátor a sochař Michal Durdis.

Autorem díla z roku 1966 je Antonín Kuchař. „Ten měl k našem městu velmi specifický a úzký vztah. Vzal si totiž za ženu Ernu Gizelu Zuberovou, dceru chodovského kameníka a sochaře Aloise Zubera, který je mimo jiné autorem kamenného městského znaku na fasádě dnešní radnice,“ uvedl městský historik Miloš Bělohlávek s tím, že manželé Kuchařovi jsou v našem regionu známí jako autoři sochy Jurije Gagarina, která dlouhé roky stála u kolonády v Karlových Varech.

Podle dostupných informací původně stála Radost před budovou pošty na sídlišti Ovčárna v Sokolově, později byla přesunuta do chodovské Poděbradovy ulice, kterou zdobila do 90. let. „Pak byla kvůli poškození přemístěna do depozitáře a tam je uložena dodnes. Což je opravdu škoda, protože jde o umělecky a historicky velmi hodnotné dílo, které má pro naše město svůj význam i díky osobnosti autora,“ doplnil historik.

„Po restaurování by socha měla ozdobit jedno z chodovských sídlišť. Momentálně nejvíce zvažujeme možnost umístění Radosti do nových květinových luk, které budou vysázeny na sídlišti v Tovární ulici,“ dodal Miloš Bělohlávek.

Zdroj: Poznej Sokolovsko
Foto: M. Polák




Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář