Aš: Starosta jednal s ministrem Válkem o problémech ašského zdravotnictví

4

, město aš, starosta, vítězslav kokoř, kokoř, válek, ministr, ministr zdarvotnictví, problémy, příhraniční problémy, karlovarský kraj, region24


Projekt Aš – Selb, kterým chce ašská radnice umožnit lidem z Ašska ošetření ve struktuře lékařské péče v německém Selbu, nedostatek lékařů a s tím související motivační programy, lákající lékaře k působení mimo velká města, práva pacientů. To byla témata, která ašský starosta Vítězslav Kokoř probíral na čtvrteční (23. 3.) schůzce s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem.

„S ministrem zdravotnictví jsem řešil špatné zdravotní zajištění občanů Aše. Téměř dvouhodinová, zpočátku vyostřená, debata se točila kolem nedostupnosti lékařů i plánovaného projektu spolupráce Aš - Selb. Zatímco projekt přeshraniční regionální spolupráce se nejvíce týká koordinace s vedením Karlovarského kraje, kdy požádám o další schůzku pana hejtmana, abych si s ním odsouhlasil další kroky, zodpovědnost státu za lékařskou péči jde na vrub ministerstva zdravotnictví,“ uvedl starosta.

Ten se od ministra dozvěděl, že není nutné přidělovat lékařům umístěnky, podobnou pravomoc má už nyní svým způsobem zdravotní pojišťovna, která nemusí s každým lékařem podepsat smlouvu na otevření praxe ve velkém městě. Problematiku by měl upravit řešit nový zákon, který bude sněmovně předložen v létě.

„V žádném případě však prý nesmí docházet k tomu, že občan, který nemá lékaře, obdrží od pojišťovny  seznam, podle něhož pak sám zjišťuje a obvolává, jestli ho lékař zaeviduje. Občan, který se dostane do této situace a potřebuje najít lékaře, vyplní formulář (odkaz pod článkem) a odešle. Zpět mu přijde zpráva, kde už má přiděleného doktora i s adresou. Pokud to tak není, je to pochybení zdravotní pojišťovny, které má být nahlášeno buď starostovi, nebo přímo ministerstvu,“ vysvětlil.

S panem ministrem se v závěru dohodli, že zůstanou nadále v kontaktu a budou se pravidelně informovat o situaci zdejšího zdravotního zajištění.

Zdroj: Město Aš



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář