Aš: Skřítkovy Ašské Vánoce zahájí Bára Basiková

0

, ašské vánoce, vánoce, skřítkovy ašské vánoce, město aš, laritma, kc laritma, region, západ


V Aši vypukne letošní advent v sobotu 2. prosince. Kulturní centrum LaRitma, které organizuje doprovodný program, dokončuje přípravy, spustilo nový web s originálním vizuálem a slibuje návštěvníkům bohaté kulturní zážitky a pestrou zábavu nejen pro nejmenší. Na Poštovním náměstí budou bohaté vánoční trhy, charitativní projekty, ukázky historických řemesel a mnoho dalšího po celý prosinec.

Letošní adventní oslavy budou bohatší, než v minulých letech. Letos vůbec poprvé budou trhy s doprovodným programem každou prosincovou sobotu a neděli a také o svátcích, tedy 25. a 26. prosince. Hlavní podium bude vedle muzea a nedaleká kašna se promění v dřevěný bar. Po slavnostním rozsvícení vánočního stromu v sobotu 2. prosince zazpívá Bára Basiková. Dalšími zvučnými lákadly z řad koncertujících hostů budou třeba Janek Ledecký, Adam Mišík, Kamil Střihavka, Děda Mládek Ilegal Band a řada dalších. 

„Vánoce jsou vždycky důležité hlavně pro rodiny s dětmi a na ty jsme mysleli především. Pro ně bude připraveno několik výtvarných dílen, představí se zde dobová řemesla, budeme zdobit perníčky, vyrábět slaměné ozdoby a nesmím zapomenout, že pro děti zde bude i několik atrakcí,“ uvedl ředitel LaRitmy Petr Všetečka. Z atrakcí zmínil například snowtubing, což je šikmá skluzná plošina, tradiční dětský kolotoč, fotokoutek nebo chaloupku skřítka Nahřbetskoče. 

Právě tato postavička Nahřbetskoče, která vychází z ašských pověstí, se stala ústředním motivem letošních Vánoc v Aši. Jeho autorkou je místní ilustrátorka Soňa Pešková, známá jako Speski, která kromě podoby skřítka vytvořila kompletní vizuál. „Lidé si jej mohou prohlédnout na webu www.asskevanoce.cz nebo plakátech a budou se s ním průběžně seznamovat po celou dobu průběhu ašských Vánoc. Myslím, že se jí to moc povedlo a celkově to podtrhlo letošní atmosféru, kterou bychom chtěli vytvořit,“ dodal Petr Všetečka.  

Vánoční trhy i charita

Rozšířené budou i vánoční trhy. Ty LaRitma připravuje ve spolupráci s Tomášem Rudolfem, který během roku organizuje tradiční Ašské trhy. „Přibude osm nových uzavřených stánků, budou robustnější a pro prodejce pohodlnější. Stánky, kterých bude dohromady třiadvacet, bude osazené celé Poštovní náměstí,“ řekl Tomáš Rudolf s tím, že prodejci se budou v průběhu adventu měnit, aby sortiment byl co nejrozmanitější. Vedle toho se ve stáncích budou každou sobotu i neděli prezentovat charitativní projekty. „Myslím, že k Vánocům patří, aby se Ašáci pokusili pomoci těm, kteří to potřebují. Představí se zde například projekty Ašákova vnoučata, Hospic sv. Jiří v Chebu, Klubík štěstí nebo místní dětský domov,“ doplnil ředitel LaRitmy. 

S podobou vánočních trhů na Poštovním náměstí pomohli architekti Michaela Kirschneck a Petr Kostner. Skřítkovy Ašské Vánoce podpořily město Aš, Městský dům dětí a mládeže Sluníčko a firmy Heinz-Glas Decor z Hranic a Grand Casino z Aše. 



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář