2001 – Cheb: Na letošní úpravy hřbitova jsou vyčleněny dva miliony (TV Západ)

0

2001, archiv, cheb, úpravy, hřbitov, kapacita, komunikace, pavel vanoušek, podmínky, náklady, hrobky, náhrobní kameny


Přibližně 2 miliony korun chce město Cheb v letošním roce investovat do úprav místního hřbitova. Hlavním důvodem je skutečnost, že část hřbitova, která je využívána k pohřbívání je relativně malá a její kapacita přestává dostačovat. Radnice již proto započala s úpravami střední části hřbitova, která má být postupně zatravněna a má být zde vybudována centrální komunikace.

„Měly by tam tak vzniknout podmínky pro to, aby se tato plocha začala využívat pro pohřbívání,“ uvedl Pavel Vanoušek. 

Město rovněž počítá s opravami alespoň některých neudržovaných hrobek. Nejprve se ovšem bude muset zjistit, které z nich patří významným chebských osobnostem či které mají výraznou architektonickou hodnotu.

„Teprve potom by bylo rozhodováno o tom, jak se s hrobkami naloží, které budou eventuálně opraveny a které odstraněny, protože řada z nich je ve velmi špatném stavebně-technickém stavu. Nikdo se k nim nehlásí a náklady na opravu by byly značné,“ doplnil Vanoušek.

Také neudržované náhrobní kameny by měly být soustředěny na jedno památkové místo. Pro zlepšení přístupnosti centrální části hřbitova bude letos vybudován nový sjezd z okolní komunikace, jehož výstavba bude stát zhruba půl milionu korun. Do budoucna rovněž město počítá s úpravou zadní německé části hřbitova. Zde by měl vzniknout lesopark, v němž by byly zachovány původní náhrobní kameny



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář