Vernéřov: Práce na hrázi rybníku se chýlí do závěru

Úpravy hráze a bezpečnostního přelivu na rybníku ve Vernéřově, jejichž součástí je i stavba nového odtokového koryta, finišují.

dezinfekce

Po dokončení všech prací by hráz rybníku a přeliv měly svou konstrukcí a kapacitou zvládnout i stoletou vodu a významně tak zlepšit protipovodňovou ochranu obcí Vernéřov a Dolní Paseky.

Předchozí bezpečnostní přeliv tvořila trubka o průmětu 1,2 metru, po zahrnutí výpočtů průtoků stoleté vody zde vzniká úplně jiný průtokový profil, který je umístěný pod budoucím mostkem. Mostek umožní přechod na cestu pro pěší přes hráz rybníku.

V současné době jsou hotové betonářské práce – vybetonovaná jsou čela mostku a pod rybníkem také několik dílců ve tvaru písmene U, zpevňující odtokové koryto. Samotné koryto bude ve dně vydlážděno. Do plánů stavbařům zasáhla skála, která se objevila při zakládání mostku v místě, kde se staví bezpečnostní přeliv.

Stavbu provádí vítěz výběrového řízení, společnost Odehnal-Stavo, s.r.o. Podhradí. Cena díla je 4,5 miliónu korun (bez DPH). Dle smlouvy má být hotovo do konce tohoto roku.

Stavba je podpořena dotací z Operačního programu životní prostředí, prioritní osy Zlepšování kvality vody a snižování rizika povodní. Dotace bude činit 85 % nákladů, zbytek, 15 %, financuje město Aš ze svého rozpočtu.

O rekonstrukci hráze jsme vás informovali zde.


Zdroj: město Aš

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy