Valeč, Slovensko: Policie odhalila gang, který kradežemi uměleckých předmětů způsobil 80 milionovou škodu

Karlovarští kriminalisté odhalili gang zločinců zabývající se krádežemi uměleckých předmětů vysoké historické hodnoty. Celková škoda na odcizených předmětech byla vyčíslena na částku až 80 milionů Kč. K případu byla svolána tisková konference, které se účastnil vedoucí odboru obecné kriminality plk. Mgr. Rudolf Flaška a kpt. Ing. Bc. Stanislav Taušek.

dezinfekce

V listopadu 2015 došlo k vloupání do rodinného domu ve Valči na Karlovarsku, kde byly majiteli odcizeny různé umělecké předměty např. obrazy, portréty, sochy, svícny, šperky, mince, knihy nebo kresby v hodnotě několik desítek milionů korun. Umělecké předměty byly následně ukryty na Slovensku. Zloději je nabízeli k prodeji jak na Slovensku, tak i v České republice.

Při rozkrývání další trestné činnosti na Slovensku policie spolupracovala se Slovenským policejním orgánem NAKA (Národní kriminální agentura).

Po dlouhodobém rozpracování byli ve spolupráci se slovenskými policisty zadrženi na Slovensku dva podezřelí muži ve věku 28 a 36 let. Při realizaci případu bylo provedeno několik domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor a pozemků a část uměleckých předmětů v hodnotě nejméně 20 milionů Kč byla zajištěna. Slovenští policisté dále zajistili velké množství zbraní a střeliva související s činností zločineckého gangu.

Mladší z mužů navíc na základě „Smlouvy o komisním prodeji“ převzal dva obrazy v hodnotě několika miliónů Kč, které si přisvojil a domluvenou kupní cenu do současnosti neuhradil nebo převzal umělecká díla, která měl zrestaurovat či případně prodat, ale namísto toho si je ponechal. Šestatřicetiletý muž byl v minulosti opakovaně soudně trestán.

Oběma mužům bylo sděleno obvinění ze spáchání zvlášť závažného zločinu krádeže, z přečinů porušování domovní svobody, poškození cizí věci a zpronevěra. Hlavní organizátor se v současné době nachází ve vazbě a druhý z obviněných je stíhán na svobodě. V případě odsouzení jim hrozí trest odnětí svobody na pět až deset let.

mjr. Mgr. Kateřina Böhmová

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy