V Karlovarském kraji vznikne Krajská kulturní a kreativní kancelář

Rada Karlovarského kraje schválila předběžnou studii proveditelnosti projektu „Kulturní a kreativní odvětví – Krajská kulturní a kreativní kancelář – 4K.“ Zároveň schválila také jeho zařazení mezi potencionální strategické projekty v rámci Operačního programu Spravedlivé transformace.

dezinfekce

Cílem projektu je nastartovat transformační změny v celém Karlovarském kraji a přispět k oživení a rozvoji nových odvětví, jež mají v kraji dlouholetou tradici. Kreativní kancelář by se tak měla stát hlavním koordinátorem aktivit v oblasti kulturně kreativního odvětví v Karlovarském kraji.

„Kulturní a kreativní odvětví je v současné době jednou z nejrychleji ekonomicky rostoucích oblastí a výrazně se podílí na vzniku nových pracovních příležitostí. Proto ji chceme oživit i v našem kraji, kde má velmi silnou tradici, ať už v oblasti keramického nebo sklářského průmyslu, krajkářství nebo dalších oborech. Ve spolupráci s místními aktéry se proto snažíme zjistit, jak jim může kraj pomoci k dalšímu rozvoji,“ uvedla uvolněná zastupitelka pro oblast lázeňství, cestovního ruchu a kreativních průmyslů Markéta Monsportová.  

4K bude tvořena týmem čtrnácti odborných pracovníků, mezi nimiž budou například koordinátor, projektoví manažeři, finanční poradci a dalšími poradci v oblasti marketingu, podnikání a kreativního vzdělávání. Krajská kulturní a kreativní kancelář 4K by měla přispět k vyššímu ekonomickému výkonu v kraji, zvýšení vzdělanosti, rozvoji výzkumného potenciálu a inovací, snížení nezaměstnanosti, snížení sociálního vyloučení a nastartování rozvoje kraje směrem k hospodářským odvětvím s vysokou přidanou hodnotou. V tomto ohledu se jedná o zcela unikátní projekt, neboť žádné dosavadní úsilí nebylo takto zaměřeno.

„Krajská kulturní a kreativní kancelář bude zaštiťovat kulturně kreativní odvětví a poskytovat poradenství pro podnikatele a neziskovou sféru, která je v našem kraji také velmi silně zastoupena. Měla by rozvíjet podnikání v kreativitě, poskytovat zázemí pro nově vznikající projekty. Z našeho dosavadního mapingu jednoznačně vyplývá, že na území Karlovarského kraje je připraveno mnoho projektů, které by jej mohly dále rozvíjet, ale schází jim koordinace a vzájemné propojení,“ doplnila Markéta Monsportová.


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje     


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy