Uhelná komise připraví tři scénáře útlumu využívání uhlí

V pondělí zasedla Uhelná komise a dohodla se, že připraví tři scénáře útlumu využívání uhlí. Rychlý, střední a pomalejší. Kompletní návrh ústupu od využívání uhlí by vládě komise chtěla předložit v září tak, aby kabinet mohl do konce roku rozhodnout.

dezinfekce

Uhelná komise má připravit tři scénáře dekarbonizace mezi roky 2030 a 2050. Rychlá cesta by znamenala útlum využití uhlí už v letech 2030 až 2035, střední od roku 2035 do roku 2045 a pomalejší pak v letech 2045 až 2050. V rámci uhelné komise pracují 3 skupiny, jedna z nich se zabývala sociálně-ekonomickými dopady na uhelné regiony. Mimo jiné také řeší aktualizaci programu RE:START, který pomáhá strukturálně postiženým regionům, mezi něž patří i náš Karlovarský kraj.

"Shodli jsme se, že je potřeba nově více zapojit Úřad práce ČR a Agenturu pro podporu podnikání a investic CzechInvest. Na jednání mimo jiné zaznělo, že všechny tři strukturálně postižené kraje mají už nějakou dobu uhelnou platformu. V rámci ní chystají projekty, které mají sociálně-ekonomické dopady odstavování využívání uhlí zmírnit. V našem Karlovarském kraji musíme situaci řešit rychle, Sokolovská uhelná oznámila, že od července bude propouštět. Máme proto nachystáno sedmdesát projektových záměrů formou projektových karet, z toho je třicet prioritních. Je třeba je rychle realizovat a pomoci lidem s novým pracovním uplatněním, ať už se jedná o podporu podnikání nebo nová pracovní místa díky novým investorům. Můžeme tím inspirovat i ostatní, stát se tak pilotním krajem, který ukáže cestu i ostatním regionům," sdělila náměstkyně hejtmana a členka Uhelné komise Jana Mračková Vildumetzová.


Zdroj: facebookové stránky Karlovarského kraje

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 15.01.2020 17:00




0 +
 

Hlavní zprávy