To byl rok 2019 – 1. část (TV Západ)

Leden - Na tradičním Novoročním setkání vedení města Chebu ve čtvrtek 3. ledna v hlavním sále Kulturního centra Svoboda byla oceněna pětice osobností.

dezinfekce

Ocenění za celoživotní přínos městu Cheb získal vazač knih Jiří Máca In memoriam. Dále Zdeněk Bartoš, umělecký šéf Západočeského divadla v Chebu. Cenu převzal také dlouholetý atletický trenér Petr Učík i ředitelka Úřadu Oblastního spolku Českého červeného kříže Yvonne Veselá. Ocenění převzala také dlouholetá opora hereckého souboru Libuše Teubnerová.

S rozpočtovým provizoriem zahájilo nový rok město Karlovy Vary. Upravený rozpočet byl sestaven jako vyrovnaný s příjmy i výdaji ve výši 1,373 miliardy korun. Kapitálové výdaje, tedy investice, plánovalo město ve výši 353 milionů korun. 

Školská zařízení v Sokolově měly získat podle rozpočtu pro letošní rok celkem 28 milionů korun. Zavedený systém, kdy zástupci škol, školek a dalších zařízení sami sestavují plány na nejdůležitější investice, pokračoval.  

Lyžařské středisko v Aši na vrchu Háj zahájilo v lednu provoz dvou ze tří sjezdovek. Areál nabízí dva lyžařské vleky TATRAPOMA H60 a TATRAPOMA H 80 s kapacitou 1800 osob za hodinu. V lyžařském areálu je možné se občerstvit v otevřeném kiosku se zastřešenou verandou.

Přívaly sněhu v našem karlovarském kraji sužovaly především horské oblasti několik dní. Problémy na silnicích, v dopravě, popadané stromy a další průvodní jevy kalamity zaměstnávaly nejen obyvatele a vedení měst, ale také hasiče a policisty. Jednotky zasahující v terénu odstranily více jak 400 popadaných kmenů. Na pomoc přijela také rota hasičů ze Zbirohu se dvěma nakladači.

Podobně jako na jiných místech si i v Chebu připomněla veřejnost události roku 1969. Pod názvem "Palach - 50 let poté" se konal úctyhodně navštívený vzpomínkový průvod a pietní rituál k 50. výročí úmrtí Jana Palacha. Od Západočeského divadla se vydal s průvod se svícemi do chrámu sv. Mikuláše a Alžběty. Vpředu kráčeli studenti s vlajkami a podobiznami Jana Palacha.

Únor
Nový přírůstek do vozového parku obdržela Městská policie v Sokolově. Vůz na hybridní pohon byl první svého druhu u této služby. Auto není nutné nikde dobíjet. Nabíjení akumulátorů probíhá za jízdy při použití jízdy na benzín. Při několika desítkách tisíc kilometrů ročně by se mělo jednat o značnou úsporu paliva. Do výbavy patří také kamera a majáky.

Jako první v republice získal Karlovarský kraj speciální 3D scanner pro dokumentaci místa nehod nebo trestných činů. Za dva miliony korun jej zakoupil krajský úřad a po vyřízením nezbytných formalit ho předal do užívání policistům.

V Karlovarském kraji chybí dlouhodobí pěstouni. Okolo 130 dětí nemělo v únoru 2019 dosud svou náhradní rodinu. Kraj proto připravil kampaň, která měla případné zájemce oslovit a dostat děti z kojeneckých ústavů a dětských domovů tam, kam patří – do své rodiny. Ve spotech vystupovali známí herci - Saša Rašilov v roli starostlivého tatínka či David Švehlík nebo Ondřej Vetchý.

Chebský školní statek představil nové prostory pro dílny a zázemí za téměř 20 milionů korun. Zkvalitnilo se pracovní zázemí zaměstnanců v hale, kde od té doby probíhají opravy a údržby strojů na zpracování půdy, ošetřování rostlin, sklizeň obilovin i pícnin, ale i strojů pro krmení a ošetřování zvířat. Součástí je sociální zázemí zaměstnanců s denní místností, školicí místnost, kanceláře vedoucího rostlinné výroby a mistra i příruční sklad náhradních dílů. 

Na tiskové konferenci v úterý 12. února zveřejnilo Krajské ředitelství Policie ČR v Karlových Varech statistiky kriminality za rok 2018. Trestná činnost se nepatrně snížila – zhruba o jedno procento. K nárůstu došlo v oblasti vloupání do rodinných domů, bytů, osobních vozidel a k zcizování vozidel. Objasněnost celkově klesla o 1,35 % a pohybovala se na úrovni 67,2 %. Kraj se tím řadí mezi tři nejlepší v rámci ČR a patří i mezi nejbezpečnější. 

Lidé si naposledy prohlédli domy v chebském Špalíčku. Běžně nedostupnými historickými objekty provedl zájemce starosta města Antonín Jalovec. 

V úvodu návštěvy historických objektů se lidé dozvěděli širší souvislosti starého a nového města i celého komplexu Špalíček. Město chce využít prostory jako zázemí pro expozici a průvodce po chebských krovech. 

Březen
Zastupitelstvo města Chebu na svém březnovém zasedání schválilo ukončení prací na přípravě a realizaci zařízení na energetické využití odpadů ZEVO. Zároveň uložilo svým zástupcům, aby na valné hromadě společnosti TEREA Cheb s.r.o., která jediná může projekt zastavit, toto rozhodnutí prosazovalo. Skončil tak měl projekt, který byl veřejností kritizován a na jehož přípravy bylo dosud vynaloženo zhruba 2,8 milionu korun.

V kraslickém Domě kultury se v pondělí 11. března uskutečnila česká premiéra Česko-německé dětské opery proti zapomnění s názvem Brundibár. Před zcela zaplněným sálem ji i přes nepříznivé okolnosti v podobě výpadku elektrického proudu odehrály děti z českoněmeckého sboru Tirili, Dětského pěveckého sboru Duha, divadelní skupiny Theatrelli a taneční skupiny Dance Date Kraslice.

Na již pátou oficiální návštěvu Karlovarského kraje přijel v úterý 19. března prezident ČR Miloš Zeman. Třídenní program zahájil setkáním s vedením kraje, zastupiteli a komunálními politiky. Během úvodní řeči hejtmanky kraje Jany Mračkové Vildumetzové došlo k připomínce postupné výstavby klíčové komunikace D6, hospice v Nejdku, a také plánované společné návštěvy Císařských lázní.

Celkem přes 60 zdravotnických pracovníků dosáhlo v našem regionu na náborový příspěvek. Ten vyplácí Karlovarský kraj, aby zlepšil složitou personální situaci v nemocnicích v regionu. Lékaři mohou získat příspěvek 400 tisíc korun. Sestry a ostatní zdravotnický personál pak 150 tisícový příspěvek.

Sokolovská Základní umělecká škola se konečně dočkala zrekonstruovaných prostor pro výuku. Podkroví nyní bude sloužit pro výtvarné obory. Na financování se podílelo město Sokolov 6,5 miliony a 2,5 milionu přidala Základní umělecká škola ze svého investičním fondu.

Duben
Ve středu 3. dubna kolem poledne byla zahájena demolice Doubského mostu v Karlových Varech. Ten byl v havarijním stavu a nebylo možné jej opravit. Postupné stržení 76 metrů dlouhého mostu, postaveného v roce 1969, trvalo zhruba měsíc. Nový most již slouží řidičům.

Další sbírkové předměty získalo Muzeum v Sokolově. Nálezce tzv. sudetské bedny ze Sokolovska odevzdal kovovou truhlu do rukou odborníků. V truhle byly knihy, mapy, ale i vojenské knížky, dokumenty, drobné předměty z majetku dvou německých rodin. Vše z let druhé světové války. 

V úterý 9. dubna došlo na Krajském úřadě v Karlových Varech k podpisu dohody o spolupráci mezi Krajem a Českým vysokým učením technickým. Na základě této smlouvy by měla v kraji vzniknout pobočka prestižního technické školy se zaměřením především na civilní letectví. Výuka by měla probíhat v anglickém jazyce. Škola spolupracuje se společností F Air, která chce na karlovarském letišti zřídit výukové středisko pro piloty.

Nečekané vyústění mělo postupového superfinále mezi sokolovským HC Baník a žihadly HC Moravské Budějovice 2005. Po vítězství 4:1 v zápase měl Baník vést 3:1 na zápasy, ale došlo ke kontumaci tří předchozích utkání. Celkově tak Sokolov v sérii zvítězil 4:0 a po dlouhých 22 letech si vyzkouší účast v 1. lize.

Hudební vystoupení kraslické pěvecké skupiny Střípky zahájilo ve čtvrtek 11. dubna jubilejní 20. ročník přehlídky Kraslice v Kraslicích. Jak sám název napovídá, jedná se o přehlídku zdobených vajec a všeho, co patří k Velikonocům.

Letošní, jubilejní 20. ročník Velikonočního jarmarku v chebském muzeu, proběhl v sobotu 13. dubna. Od 10 hodin se prostory muzea začaly zaplňovat návštěvníky. Ti přišli využít pestré nabídky pětihodinového programu v jinak kvůli rekonstrukci uzavřených prostorách muzea.

V úterý 23. dubna se v divadle Městského domu kultury v Sokolově uskutečnilo vyhlášení výsledků ankety Osobnost města Sokolova za rok 2018. Z patnácti došlých nominací byli letos vybráni tři lidé, kteří získali čestná ocenění v podobě stříbrné plakety, pamětního listu a kytice. Ceny získali tanečník Jan Onder, soudní lékař Rudolf Macháček a zakladatelka a bývalá trenérka krasobruslení v Sokolově Jiřina Nussbergerová. 

Květen
Roky snah města Žlutice, aby převzalo do správy zdejší muzeum, se završily ve středu 1. května slavnostním zahájením nové sezóny. Město má již připravenu studii na celkovou rekonstrukci nové expozice a chce více přitáhnout pozornost veřejnosti i turistů. Řadě zajímavých artefaktů vévodí nová listovací kopie Žlutického kancionálu. 

Město Kynšperk nad Ohří si připomnělo 74. výročí osvobození tradičním průvodem a pietními akty u pomníků. V pondělí 6. května se v půl čtvrté vydal průvod tvořený místními mažoretkami, dechových orchestrem a občany v doprovodu dvou vojenských vozidel k památníku padlých v Chebské ulici. Průvod se poté vydal do parku u kostela k pomníku amerických vojáků.

Po Městském muzeu a Retromuzeu došlo ve středu 15. května v Chebu k otevření dalšího, tentokrát leteckého. Věnuje se historii prvního letiště v republice, které bylo v provozu mezi lety 1918 – 1938. Nové muzeum našlo místo v bývalých prostorách Galerie 4 v Kamenné ulici. Během zahájení došlo na poděkování jak zřizovateli, kterým je město Cheb, tak především třem hlavním autorům celého konceptu - kastelánu Chebského hradu Tomáši Dostálovi, zaměstnanci Muzea Cheb Martinu Plevnému a Pavlu Nykodýmovi z Klubu plastikového modelářství AVZO Cheb.

Asociace Muzeí a Galerií České republiky pořádala již 15. ročník Festivalu muzejních nocí. Její Národní zahájení letos poprvé proběhlo v našem kraji. A to v pátek 17. května v prostorách Muzea Karlovy Vary.  Jubilejní ročník se odehrával v 517 institucích ve 158 městech. 

Automobilový závod ve kterém nejde o čas, ale o šikovnost posádky – to je kynšperský Botas. Jeho 36. ročník se odehrál v sobotu 25. května. Na trať se vydalo hned ráno 22 posádek, některé s originálními kostýmy i výzdobou auta. A potřetí za sebou si pro prvenství přijeli ti samí účastníci. Řidič Martin Hakl a navigátor Petr Gajič a členové Jára Wágner a Jan Řezníček. 

Červen
U karlovarského Vřídla se objevila 5,5 tuny vážící akumulační nádrž z nerezového plechu na 50 tisíc litrů minerální vody. Od firmy ze Sokolova ji za 1,8 milionu korun bez DPH objednala Správa přírodních a léčivých zdrojů a kolonád. Bude sloužit jako záložní řešení pro případ narušení rozvodů minerální vody do stávající podzemní akumulační nádrže.

Přesně týden po adrenalinovém závodě Bahňák se v sokolovské lokalitě Jižní lom odehrála jeho varianta pro  psy a jejich majitele. Závod s názvem Mud dog race přilákal téměř dvě stovky účastníků. Akci pořádal spolek Živé Sokolovsko ve spolupráci s Městským domem kultury.

Den dětí v sokolovském Domě dětí a mládeže v sobotu 1. června provázelo tropické počasí a velký zájem veřejnosti. Program v celém areálu zahrnoval řadu soutěží a kulturních vystoupení, včetně ukázek exotických papoušků nebo canisterapie.

Sportovní areál Krajinky v Chebu se v sobotu 8. června od 14 hodin stal místem pro další Den s Policií ČR. Po Karlových Varech v roce 2017 a Sokolově v loňském roce, se tak Cheb stal třetím místem prezentace krajských policistů. Připraveny byly ukázky práce zásahové jednotky, policejních koní a psovodů. Lidé mohli vidět v akci i policejní vrtulník. K dispozici pro shlédnutí byla policejní technika, například motorky, čtyřkolky, služební vozidla a speciální vozidla specifických složek policie, ale i lodě či policejní dron. 

Historicky první hry seniorů v Karlovarském kraji se odehrály ve čtvrtek 13. června v areálu Bohemia v Sokolově. Za projektem s názvem "Buď fit, seniore" stojí fitness trenér a bývalý mistr světa a Evropy ve sportovním aerobiku David Huf. 

Letošní Den cyklostezky Ohře, pořádaný Karlovarským krajem, připadl na neděli 16. června. Noční a ranní deště a nejisté vyhlídky počasí leckteré zájemce odradily, ale přesto se nakonec do karlovarského Meandru Ohře dostavila slušná řádka cyklistů. 

Galerie 4 v Chebu uspořádala již 17. ročník open air festivalu uměleckých projektů s mezinárodní účastí Chebské dvorky. Jeho slavnostní zahájení proběhlo ve čtvrtek 13. června v podvečer. 

Mezinárodní motosraz 155 zdravotnických záchranných služeb České a Slovenské republiky a ostatních příslušníků Integrovaného záchranného systému se odehrál o víkendu 15. a 16. června v lokalitě Vránov u Sokolova.

Poslední červnový víkend se v Toužimi na Karlovarsku nesl ve znamení výročí oslav udělení městských práv. Bohatý program přilákal nejen místní, ale i řadu návštěvníků ze širokého okolí. Na hlavním pódiu umístěném na náměstí Jiřího z Poděbrad proběhlo slavnostní zahájení celé akce. 

Již pošesté se v Sokolově běžel čtvrtmaratón jako součást rozsáhlé předprázdninové události Hurááá, prázdniny. Ta se každoročně koná v závěru června. Vše vrcholí Mezinárodní soutěží ohňostrojů v lesoparku Bohemia.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy