Sokolovsko: Prodával preparát hlavy medvěda

Sokolovští kriminalisté zahájili trestní stíhání osmašedesátiletého muže ze Sokolovska, kterého obvinili ze spáchání přečinu neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami.

dezinfekce

Obviněný měl na základě povolenky ulovit v roce 1992 na lesním závodě na Slovensku medvěda hnědého. O necelé čtyři měsíce po ulovení byl medvěd hnědý zařazen mezi kriticky ohrožené zvláště chráněné druhy a od roku 1997 je rovněž i exemplářem přímo ohroženým vyhubením nebo vyhynutím.

V srpnu letošního roku měl obviněný na několika internetových portálech nabízet k prodeji preparát hlavy medvěda hnědého na dřevěné podložce. Učinit tak měl i přesto, že neměl výjimku k držení a prodeji jedince zvláště chráněného druhu a výjimku ke komerčnímu nakládání s exemplářem přímo ohroženým vyhubením nebo vyhynutím.

O tuto výjimku měl muž zažádat v roce 2004, kdy došlo k novele zákona o ochraně přírody a krajiny. K držení, nabízení za účelem prodeje a prodeji i neživých jedinců zvláště chráněných druhů živočichů bylo nutné udělení výjimky. Současně je také nutné mít výjimku v případě komerčního nakládání s exemplářem CITES, neboť obchod s exempláři druhů zařazených do CITES je na území EU zakázán. O výjimku ovšem obviněný muž nezažádal.

V případě prokázání viny hrozí muži trest odnětí svobody až na tři roky, zákaz činnosti nebo propadnutí věci.

nprap. Jakub Kopřiva

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
11.12.2020 13:30




0 +
 

Hlavní zprávy