Sokolovsko: Prioritou pro mikroregion zůstává rozvoj území

Mikroregiony vznikají kvůli společnému prosazování zájmů obcí a místních komunit s cílem dosáhnout změn. Obce spojuje do mikroregionů především společný zájem na obecném rozvoji území. To patří i k cílům Mikroregionu Sokolov – východ, jehož členy jsou města a obce ze Sokolovska a také z části Karlovarska. Ve vedení mikroregionu aktuálně došlo k personálním změnám na hlavních řídících pozicích. A to na místě předsedy svazku obcí a manažera svazku.

dezinfekce

Dosavadního předsedu svazku Patrika Pizingera vystřídal Jan Picka, sokolovský místostarosta, který v uplynulých letech působil jako místopředseda svazku. A místo dlouholetého manažera Miroslava Makovičky do této funkce nastupuje Daniel Tomín.

„Pánům Pizingerovi i Makovičkovi jsme poděkovali za práci, jíž pro svazek z titulu svých funkcí udělali. I když kolega Pizinger neodchází úplně. Vzhledem k velkému časovému zaneprázdnění na kraji se jenom přesouvá na pozici místopředsedy,“ vysvětluje změny ve vedení nový předseda svazku Jan Picka.

Vzhledem k tomu, že v Mikroregionu Sokolov – východ už několik let působil, bude vlastně pokračovat v rozjeté práci. Přesto si vytkl několik cílů, na něž se hodlá společně s ostatními členy sdružení zaměřit.

„Asi tím nejzásadnějším, kde bychom měli docílit změny k lepšímu, je způsob informování o činnosti svazku. Nejde o pouhé formální seskupení měst a obcí, ale skupinu, která odvádí hodně práce. A přitom se o ní mezi veřejností mnoho neví. To je určitě škoda a chceme to změnit,“ uvedl Jan Picka.

Připomněl přitom některé z řady úspěšných projektů, na jejichž realizaci se mikroregion v minulosti podílel. Ať už to byl integrovaný projekt obnovy obcí Mikroregionu Sokolov - východ, studie projektu Antonínské arboretum, projektová dokumentace pro renovaci lávky připojující Staré Sedlo na páteřní cyklostezku podél řeky Ohře či projekt efektivní veřejná správa v Mikroregionu Sokolov – východ.

„Úspěšný byl i projekt mikroregion kompostuje, kdy bylo pro sedm obcí pořízeno 475 kompostérů, šest štěpkovačů a dva kontejnery na textil. Mikroregion pořádá i soutěž Výrobek roku a konkurz na nositele značky Product of Sokolovsko,“ podotkl Jan Picka.

Ve svých aktivitách se mikroregion soustředí rovněž na rozvoj cykloturistiky. Dalším z aktuálních projektů v této oblasti je napojení páteřní cyklostezky na Slavkovský les v Tisové.

„Realizací tohoto projektu bychom završili mnohaletou snahu mikroregionu a obcí Sokolov, Březová a Šabina vybudovat v Tisové lávku a zatraktivnit páteřní cyklostezku podél řeky Ohře a také umožnit její napojení na obce a území na pravém břehu. Podílel jsem se na přípravě výběrového řízení, které se vyvíjelo následovně. Do prvního výběrka se přihlásila jediná společnost, ale před podpisem smlouvy odstoupila. Do druhého výběrka se přihlásily tři firmy, ale ani jedna se nevešla do ceny zakázky. Budeme to tedy muset zkusit potřetí,“ podotkl předseda Jan Picka.

Poznamenal, že nejenom jeho snahou bude zachovat současný počet členů mikroregionu, jichž je celkem 15, ale případně i tento počet zvýšit. Mikroregion Sokolov – východ považuje za důležitého partnera při jednáních s krajem o dotačních programech, které budou k dispozici pro rozvoj regionu.

„Rádi přitom budeme kraji nápomocní, aby se dotační peníze dostaly skutečně tam, kde jich bude nejvíce zapotřebí. Byl jsem pověřen jednáním s Hospodářskou a sociální radou Sokolovska o vstupu mikroregionu do této instituce a proto nyní pečlivě sledujeme vývoj s ní související. Chceme více rozvíjet spolupráci s Krajskou hospodářskou komorou Karlovarského kraje nebo se sousedním svazkem obcí a měst Kraslicka. Velmi důležitým partnerem zůstává rovněž Místní akční skupina Sokolovsko,“ dodal Jan Picka.

Svazek obcí Mikroregion Sokolov – východ byl tvořen 8 obcemi a 3 městy. V letech 2002 až 2007 došlo k rozšíření členské základny o 2 města a 2 obce a 1 obec ze svazku vystoupila. Poté další zase přistoupila. V současné době je tedy jeho členem 5 měst a 10 obcí. Jsou to: Sokolov, Chodov, Loket, Nové Sedlo, Březová, Lomnice, Vintířov, Královské Poříčí, Staré Sedlo, Dolní Rychnov, Šabina, Těšovice a z karlovarského okresu Mírová, Jenišov a Hory.

Mikroregiony a místní akční skupiny (MAS) vznikají nejčastěji jako seskupení obcí kolem přirozeného centra, jde obecně o jakási spádová území. Velikost mikroregionů je rozmanitá, přesto zhruba polovinu zkoumaných tvoří regiony do deseti tisíc obyvatel a do deseti členských obcí (jen zhruba 8,5 procenta má více než třicet členských obcí). Nejvíce jich vzniklo v letech 1999 – 2001. V následujících letech byla tendence ke vzniku spíše klesající, nebo docházelo či dochází k transformaci mikroregionů na dobrovolné svazky obcí podle zákona o obcích.


Zdroj: město Sokolov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 01.04.2021 15:00




0 +
 

Hlavní zprávy