Sokolov: Zkoušky ukázaly nedostatečné třídění (TV Západ)

Sokolovské technické služby SOTES se potýkají s problémem malého procenta třídění odpadů občany města. Pro zlepšení situace chtějí v této dceřinné společnosti města více zviditelnit celou problematiku pro veřejnost. Jedním z prvních kroků byla zkouška kvality třídění ze nádob přivezených ze dvou lokalit ve městě – ulic Marie Majerové a Wolkerovy.

dezinfekce

"Nádobu máme 1100 litrů. Je to nádoba, která je určena pouze pro komunální odpad. A výsledek za chviličku uvidíte, kdy výsledek je velmi smutný. Mám za to, že tak 25 procent odpadu skutečně patří do této černé komunální popelnice. Zbytek je potom plast, papír a bioodpad. Na tyto všechny věci máme v Sokolově spousty odpadových nádob. Proto je to malinko trošku zděšení, že takhle málo třídíme. Zde máme ještě jednu popelnici. Tady si potvrdíme či vyvrátíme, jestli to tak je. Ono to ale vypadá, že to bude úplně stejné. Chtěli jsme jednu z města a jednu ze sídliště, abychom viděli, zda lidé ve městě netřídí více či naopak, zda lidé třeba na sídlišti netřídí více," popsal situaci místostarosta Sokolova Ladislav Sedláček. 

Oba pokusy dopadly zhruba stejně a ukázaly, že úroveň třídění je nízká. A odpovídají tomu i celková čísla svozů odpadu. Na 4500 tun směsného odpadu připadá 11 procent na papír a lepenky, 7 % na plasty a 6 % sklo. Bio a kovy tvoří necelá 4 procenta, přičemž výrazný podíl na tom má sběrný dvůr. 

"V Sokolově funguje placení odpadu tak, že ti, co mají vlastní popelnici – domkaři, tak ti mají poplatek podle počtu svozů a potom např. na sídlišti, kde jsou SVJčka, tak tam jsou také samozřejmě podle četnosti vývozu a pak podle toho, zda mají nádoby též 1100 litrů či zda mají velkou, kontejnerovou. Je to takhle specificky rozdělené. V Sokolově je poplatek na hlavu od 500 do 1.150 korun. Je to odvislé od toho, jestli lidé třídí či netřídí. Tím, že budeme nyní muset vytvořit novou cenovou politiku výše odpadu, tak proto děláme všechny tyto věci, abychom se dostali k nějakému výsledku, o který se budeme moci opřít a kdy budeme moci opravdu říci, že poplatek bude např. 800 či 700 korun na hlavu právě, protože takhle to je," naznačil další vývoj Sedláček. 

Svoz komunálního odpadu stojí ročně 20 milionů korun. Zahrnuje svoz, odpadkové koše, černé skládky, úklid kontejnerového stání, údržbu a výměnu nádob, jejich mytí a mobilní sběrný dvůr. Od občanů se vybere okolo 15,5 milionu. Problém třídění přitom není o počtu nádob. 

„My se snažíme, aby ve městě těch míst na tříděný odpad pokud možno bylo co nejvíce. Ne všude se samozřejmě vejdou. Ale za mě si troufnu říci, že docházková vzdálenost kvůli třídění odpadu, protože všichni bychom měli myslet na to, že je to pro budoucnost strašně důležité naučit se třídit, tak není asi problém někam dojít. V podstatě ale tam, kde chtějí, tak tříděné nádoby nedáváme. U nás existuje tzv. GIS systém, tak tam jsou právě ty hnízda popelnic na tříděný i komunální odpad vidět. Samozřejmě, že tříděné jsou pro všechny, komunální jsou buď pro domkaře či pro SVJčka,“ dodal místostarosta.  


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy