Sokolov: Zdravotní záchranáři získali nový zásahový vůz (TV Západ)

O novou speciálně vybavenou Škodu Kodiaq se rozrostl ve čtvrtek 23. listopadu vozový park Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje. Vozidlo pro lékařskou skupinu setkávacího systému rendez-vous bude sloužit ve výjezdové základně v Sokolově a operovat po celém sokolovském okrese.

dezinfekce

„Celé to pořízení tohoto krásného nového zásahového vozidla bylo hrazeno z prostředků kanceláře pojistitelů z tzv. Fondu zábrany škod. Necelých milion 300 tisíc korun kompletně uhradila tato kancelář pojistitelů. Potřebovali jsme se zabývat otázkou, pořídit něco většího a zároveň zase sanitka je už moc velká, takže tento Kodiaq by mohl být takovým rozumným kompromisem. Jestli bude fungovat dobře v terénu, tak si myslím, že budeme pořizovat při obměně vozového parku i další,“ doufá radní Karlovarského kraje Jan Bureš.

Vozidlo typu SUV prošlo komplexní úpravou pro potřeby Zdravotnické záchranné služby. Vůz je vyveden v odstínu RAL 1026 s vysoce odrazivými retroreflexními prvky, osazen nejmodernější majákovou a výstražnou technikou a připraven pro zástavbu dalších prvků dle potřeb záchranky.

„Je to česká značka, tak jsme rádi. Auto je na tom s výkonem o mnoho lépe než konkurence v dané kategorii. Máme zde 140 KW motor, je to čtyřkolka. A prostě je to, jak bych to jen řekl, v této chvíli je to úplně „Top“ auto za tu cenu, která tam je,“ pochvaloval si ředitel Zdravotnické záchranné služby Roman Sýkora.

Zdravotníkům spolehlivě slouží v systému rendez-vous menší Škody Yetti, nicméně se stále zvyšují nároky na prostor pro používanou techniku a vybavení.

„Tam je přístroj pro umělou plicní ventilaci, monitor s defibrilátorem, vakuové dlahy – celotělové, to jsou objemné věci a ty menší auta jsou nacpaná. Tady to bude takový větší komfort i pro případ nějaké nehody - bezpečnosti při nehodě. I když všechny věci jsou v autě dobře ukotvené, je lepší, když je tam určitý prostor a není to vyloženě nacpané,“ myslí si Sýkora.

Automobil s pohonem 4x4 se spojkou Haldex, zajišťující jeho snadnější průchodnost terénem, využívá sedmi stupňovou automatickou převodovku DSG s možností ručního řazení, která tak zajišťuje plynulejší jízdu zvláště v městském provozu. Pro užití v režimu zdravotnické záchranné služby je motor vybaven předehřevem z důvodu, aby byl vždy připraven pro okamžitou maximální zátěž. Záchranná služba má nyní deset zásahových vozidel.

„Takže máme 100% možnost jejich náhrady, protože jich je v ostrém provozu pět. Ale oni ta vozidla potřebují určitý servis nebo nějaké povinné prohlídky, takže se nahrazují těmi ostatními vozidly. Udržujeme zhruba mezi 32 až 34 vozidly těch velkých sanitek pro RZP,“ dodal Sýkora.

Kraj obměňuje každoročně jednu pětinu vozového parku, takže by v provozu neměla sloužit vozidla starší pěti let.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy