Sokolov: Velké společenské akce se ruší, ale vzniklo autokino (TV Západ)

První tisková konference města Sokolova v nouzovém stavu se odehrála v zasedací síni Zastupitelstva. Novináři i vedení města dodržovali bezpečné odstupy a měli ochranné prostředky. Mezi tématy převládaly běžné body z jednání Rady města, ale také aktuální téma COVID-19 a dopady na město. Jedním z hodně viditelných a pro řadu obyvatel nepříjemných důsledků je zrušení všech velkých akcí do konce července.

dezinfekce

„To znamená, že nebude ani soutěž ohňostrojů, nebude čtvrtmaraton, ale zdraví a bezpečí našich lidí je nám přednější. Navíc vládní opatření která jsou, nám zatím ani neumožňují, aby se sešel větší počet občanů pohromadě. Co se týče srpnových akcí, tak tam zatím predikce imunologů je, že 150 lidí by se popřípadě mohlo sejít. Takže srpnové akce zatím necháváme tak, že na začátku srpna by měla být slavnost vína, kde to dokážeme ovlivnit, protože je to na našem sokolovském zámku. Takže to zatím ponecháváme. Na srpen finanční prostředky jsou – na nějaké to kulturní sokolovské léto. Uvidíme podle toho, jaká budou vládní opatření a jak se vůbec bude vyvíjet pandemická situace. Co se týče Dne horníků, protože v letošním roce měl být už 5. září, tak zatím nejsme úplně optimističtí, že Den horníků bude, protože tam se setkávají opravdu tisíce lidí. Samozřejmě zatím jsme nerušili objednanou kulturu – máme tam MIG 21 a další zajímavá jména. Opravdu ale budeme bedlivě sledovat, jak se bude vyvíjet situace. Pokud by ale mělo jít o můj soukromý názor, tak já se spíše přikláním k tomu, že akce v letošním roce nebude. Protože, i když se podíváme kolem sebe, podíváme se do zahraničí a když se ruší akce jako je Oktoberfest, tak opravdu nevidím moc velkou šanci, že Den horníků v letošním roce bude,“ popsala obšírně důsledky coronavirové nákazy na kulturní dění ve městě starostka Sokolova Renata Oulehlová.

Zavřené brány Městského domu kultury ale nastartovaly řadu náhradních akcí. Každý týden se živě vysílá na sociálních sítích a na parkovišti u koupaliště Michal vzniklo autokino. Jako první svého druhu v kraji začalo fungovat ve čtvrtek 30. dubna.

„Letní kino zde funguje pořád. Toto autokino je dnes tady premiérově. Vyzkoušíme, jak to bude vypadat a počkáme, jak na to budou reagovat lidi,“ uvedl před startem autokina ředitel pořádajícího MDK Sokolov Ladislav Sedláček. 

A lidi reagovali skvěle. Hned první den se prodalo 366 vstupenek na dvě promítání.  

„Tento nápad s kinem zkoušíme realizovat od roku 2015. V roce 2015 jsme s majitelem koupaliště toto řešili. Ale protože v té době ještě technologie i licence na frekvence byly úplně o jiných korunách, tak jsme tenkrát od toho ustoupili. Místo toho nám Sokolovská uhelná - majitel koupaliště, koupil projektor, abychom zde zbudovali letní kino, kdy nám zde udělali i parádní stěnu. V tomto letním kině budeme letos promítat třikrát v týdnu, pokud se neuvolní restrikce, které jsou, protože v podstatě nic jiného dělat nemůžeme pořádně,“ doplnil Sedláček. 

Ačkoliv byl začátek plánovaný na 19:00, již hodinu předem začali najíždět první zájemci. U vjezdu si zakoupili vstupenku v ceně 100 korun na osobu a za další stokorunu si mohli objednat občerstvovací balíček. Ten získali u druhého stánku. 

Na ploše před obrazovkou navigovali řidiče pomocníci a pomocnice, některé na inlinech. Do každé řady se vešlo 14 aut. Na obrazovce o velikosti 7,5x4 metry zatím běžely upoutávky. Zvuk si diváci naladili na svých rádiích na frekvenci 88,6 MHz.

Před samotným začátkem ještě proběhlo malé přivítání a kontrola klaksonů. I díky velkému zájmu bude autokino v Sokolově pokračovat i příští týden. 

První čtvrteční promítací čas bude patřit letošnímu dokumentárnímu trháku V síti. Z noty vážnější přejdou pořadatelé ve 22 hodin na tu komediálnější s Annou Polívkovou ve filmu Ženská na vrcholu.

V pátek to na diváky pořadatelé zkusí obráceně. V 19 hodin nabídnou Hynka Čermáka na Národní třídě a parkoviště koupaliště Michal uzavře snímkem V síti. Ve hře jsou také další tituly včetně dětských představení. Všechny informace najdete na facebookovém profilu Západ.cz.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy