Sokolov: Ve městě mají přibýt dvě chytré zastávky autobusů (TV Západ)

Nedávno dokončená výměna téměř všech stanovišť MHD v Sokolově bude pokračovat realizací dvou tzv. chytrých zastávek na nejfrekventovanějších místech. Město obdrželo nabídku a o realizaci rozhodnou Zastupitelé.

dezinfekce

"Ty zastávky budou na ulici Jednoty a druhá bude nahoře na Michalu, ulice Závodu Míru. Jsou to opravdu dvě místa, kde dochází k největšímu pohybu cestujících. Jak už jsem říkal, tvarově se příliš od těch stávajících lišit nebudou. Čím se ale rozhodně lišit budou, to je vybavení těch zastávek. My chceme, aby ty zastávky byly moderní, tzn. aby už tam byl elektronický jízdní řád. Ta zastávka bude vybavena IP kamerou, tzn. že ta kamera bude fungovat s tzv. SOS tlačítkem, tzn. že pokud bude někdo v nouzi, tak si to tlačítko může zmáčknout a přes kameru už může řešit svůj problém. Bude zde umístěn také defibrilátor, tzn. že i na nějakou nenadálou událost chceme aby zastávka byla připravena. A budou zde i čidla, ty budou sloužit proti vandalům, tzn. pokud bude někdo mít pocit, že ta zastávka je příliš dlouho pěkná, nová a bude ji chtít nějakým způsobem ničit, tak samozřejmě ta čidla umí zareagovat, spustit kameru, tzn. že všechno toto budeme hlídat. Zastávka bude vybavena také solárním panelem, byť ne 100% bude zajišťovat dodávku elektřiny, ale chceme už i toto chytré řešení aby zastávka měla. A bude tam i spousta dalších věcí, včetně nějakých reklamních panelů a podobně," popsal budoucí zastávku místostarosta Sokolova Jan Picka. 

Nabídka na trhu smart zastávek není velká. Cena za jednu nabídnutou SMART zastávku je 650 tisíc korun. 

"To je za holé dodání zastávky. Pak k tomu přibudou i nějaké ty finance potřebné pro instalaci. A my jsme se rozhodli, po poradě s radními, že nebudeme dvě věci využívat. Tou první je tzv. dávkovač desinfekce, kdy možná ten dodavatel zastávky reagoval na covidovou dobu. Zaplaťpánbůh ta doba už pomalu ale jistě je pryč a věříme, že se nikdy nevrátí. Druhou věci, kterou jsme se zatím rozhodli nerealizovat, to je připojení Wi-Fi. My bychom neradi z těchto zastávek udělali prostor, kde se budou scházet osoby, které ani tak nechtějí nikam jet, či přijet, ale spíše jim jde primárně o to, aby si tam pouštěli nějaké své příběhy přes Wi-Fi," dodal Picka. 

Pokud Zastupitelé změnu rozpočtu schválí, bude následovat výběrové řízení. Město by chtělo zastávky instalovat ještě do konce letošního roku. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 13.04.2022 09:00
Video




0 +
 

Hlavní zprávy