Sokolov: V ČOVce bude opravena dosazovací nádrž (TV Západ)

Město Sokolov zahájilo výběrové řízení na opravu dosazovací nádrže v Čistírně odpadních vod. Jedná se o zařízení, kde sedimentací dochází k oddělení aktivního kalu z odpadní vody. Vyčištěná voda odtéká odtokovým potrubím. Kal ze spodní části dosazovací nádrže je odčerpáván mamutovým čerpadlem zpět do aktivační nádrže.

dezinfekce

„Částka, kterou máme na tuto akci připravenou, je necelých 7 milionů korun. Jdeme klasicky, transparentně přes E-ZAKové výběrové řízení. Tzn., že přihlásit se může opravdu každý. Protože ale vždy děláme maximum pro to, aby se přihlásilo co nejvíce firem, tak některé firmy, které se touto problematikou zabývají, ještě upozorňujeme, ať nezapomenou, že na E-ZAKu jsou podmínky, za kterých se mohou přihlásit. Děláme zkrátka vše pro to, aby firem bylo opravdu co nejvíce, abychom měli z čeho vybírat a abychom mohli vzít v potaz cenu, příp. reference toho, kterého dodavatele. Musím říci, že čistírna odpadních vod je samozřejmě problém každého města. Naštěstí v Sokolově se této problematice věnujeme již od roku 2014, kdy jsme dostali velkou dotaci na rekonstrukci čistírny odpadních vod. Byli jsme jedno z mála měst v České republice, které bylo natolik dobře připraveno, že tuto velkou dotaci získalo. Již šestým rokem potom našem slibu zase na Ministerstvu životního prostředí tak přistupujeme zodpovědně a každoročně částky v řádech milionů jdou do těch oprav, které nebyly zahrnuty v té dotaci,“ popsal situaci místostarosta Sokolova Jan Picka. 

Technologická část čistírny by měla být na delší dobu tímto vyřešená, ale v samotném areálu bude potřeba pokračovat. 

„Co se týče investic do přímé technologie odpadních vod, tak naštěstí tam nás jich už moc nečeká. Ale jak to bývá, tak ty z našeho pohledu méně podstatné, tzn. veřejné osvětlení, zateplení budov, tak to je vždy odsouváno až na konec a je to tzv. pod čarou. Tyto investice, které ale budou také v řádu milionů korun, nás teprve čekají. Samozřejmě jsme udělali vše pro to, abychom se především zaměřili na kvalitu odpadních vod. To je pro nás nejdůležitější,“ zdůraznil místostarosta Picka. 

Zakázka by se měla realizovat od poloviny března příštího roku po dobu šesti měsíců. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy