Sokolov: Tři investice získaly garanci od města (TV Západ)

Tři investiční akce města Sokolova potřebují získat jistotu financování na příští rok, aby splnily podmínky pro získání dotací. Celkem se jedná o zhruba 16 milionů korun.

dezinfekce

"Tou první akcí je úprava školní zahrady na MŠ Pionýrů. Druhou akcí je zateplení budovy C městského úřadu, tzn. tam, kde sídlí Odbor sociálních věcí. Popravdě jde o poslední nezateplenou budovu ve vlastnictví města. Třetí akcí pro nás nejzásadnější je demolice obytného domu, který je vybydlený v ulici Svatopluka Čecha. Před zastupitele musíme jít z jednoduchého důvodu, protože mnohá pravidla dotačních titulů říkají, že pokud si chceme žádat nebo pokud chceme mít již nějaký závazný příslib a mnohdy ho už i máme, tak ale musíme mít již vysoutěženého realizátora akce a musíme mít podepsanou smlouvu. Tzn., že zastupitelům říkáme už nyní částky, které nás čekají, samozřejmě včetně dotačních titulů, které budeme čerpat a výše dotací. Ale realizovat akce budeme až v roce 2022," popsal místostarosta Sokolova Jan Picka. 

Nejmenší akcí je modernizace zahrady Mateřské školy Pionýrů za 850 tisíc, kde město může získat až 80 %, tedy 680 tisíc korun. U zateplení budovy C, v ulici K. H. Máchy, kde sídlí Odbor sociálních věcí, se snaží město získat zhruba 40 % z uznatelných nákladů, což činí necelých 1,5 milionu korun. Demolice domu v ulici Svatopluka Čecha měla podle projektu vyjít na 25 milionů, ale město očekává, že výběrové řízení stanoví cenu na necelou polovinu nákladů.

"Vycházíme již ze zkušeností, protože zrovna v nedávné době jsme podobný objekt demolovali v ulici Hornická a v ulici Sokolovská. Takže před zastupitele přicházíme s naším návrhem, a to je 10 milionů korun. I zde doufáme a věříme, že firmy budou mít o demolici, o zakázku, natolik zájem, že se podaří ještě tu cenu snížit. Co se týče samotné dotace, tak můžeme čerpati dotaci do výše až 50% z uznatelných nákladů. Vezmeme-li v potaz, že plánujeme 10 milionů, ono by se to tak vysoutěžilo, tak pět milionů by v tomto případě platilo město a pět milionů by pak hradila dotace," dodal Picka. 

Ačkoliv je obecně velká poptávka po nájemním bydlení, bytový dům v ulici Svatopluka Čecha půjde k zemi. 

"Bytů je nedostatek. Musíme se ale podívat o jaké byty je zájem a v jakých lokalitách je o byty zájem. Bohužel, a to říkáme opravdu všichni, protože kdysi - historicky to byla výstavní lokalita města Sokolova. Jak ale roky šly a různé záměry s těmito částmi města byly, tak to je zrovna lokalita, kde je velký problém, ani ne tak problém dům zrealizovat, ale dostat tam slušné lidi, aby opravdu alespoň částečně nájemným uhradili náklady na tu rekonstrukci. Takže ve finále jsme se rozhodli, jak se říká, zabít dvě mouchy jednou ranou, a zrealizujeme demolici domu, který je vybydlený a který si myslíme, že bychom špatně obsazovali nájemníky. Na druhou stranu máme snahu, aby zde vzniklo parkoviště, které mohou využívat úřady, které přeci jen ještě v této oblasti jsou, a navíc jej budou využívat cestující, protože jen několik desítek metrů dál leží dopravní terminál," vysvětlil místostarosta. 

Na demolici v příštím roce by měly navázat přípravy projektu parkoviště pro nižší desítky aut. To by mohlo vzniknout v roce 2023. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy