Sokolov: Souhrn roku 2020 z pohledu města – 2. část (TV Západ)

Ve druhé části rozhovoru o uplynulém roce z pohledu vedení Sokolova se probírala témata pomoci podnikatelům i rodinám ve městě, ale také fungování obce, investice, sport i kultura.

dezinfekce

„My jsme vlastně v první vlně - v březnu, byli možná asi nejrychlejší z měst, kteří odpustili 100 % nájemného těm, kteří museli zavřít své provozovny. Těm, kteří mohli mít otevřeno, tak jsme to snížili o 50 %. Ve druhé vlně to již bylo na podpoře státní, kde si podnikatelé mohou žádat do různých programů. Zatím, co máme informace, že by byly nějaké masivní konce podnikání, tak to nemáme. Samozřejmě všichni vnímáme, že ty rány jsou obrovské. Na druhou stranu ale musím říci, že se to neděje jen v České republice, je to celosvětově. Musíme si všichni držet palce, ať je to co nejrychleji za námi,“ uvedla starostka Sokolova Renata Oulehlová. 

Z hlediska investic byl letošní rok náročný především z časových důvodů například pro školská zařízení. 

„To covidové období do toho zasáhlo, ale musím říci, že to nebylo v nějaké významné míře. Tzn., že bychom  některé už rozjeté či vysoutěžené akce museli zrušit. To vůbec ne. V některých jednotlivých případech se stalo, že společnosti požádaly o prodloužení termínu dokončení právě s tím, že nějaký ten covid, ať už personální omezení či materiálové, tam bylo. A pak samozřejmě vedení města ve spolupráci s Radou města jsme konzultovali a případně jsme něco nějakým dodatkem upravovali. Nebyly to ale opravdu žádné zásadní věci. Všechny plánované projekty na školská zařízení jsme zrealizovali,“ potvrdil místostarosta Sokolova Jan Picka. 

Školská zařízení v Sokolově se po jarním šoku podle vedení města rychle vzpamatovala a přizpůsobila se situaci. Mateřské školky zůstaly otevřené bez omezení. Podobně jako v jiných městech se ve složité situaci ocitly i organizace zajišťující kulturní život ve městě. 

„Já bych chtěl všem kulturním centrům, objektům a společnostem, které v Sokolově jsou, protože je to samozřejmě v drtivé většině Městský kulturní dům Sokolov, ale do kultury přispívala i Městská knihovna, Krajské muzeum, DDM, školy, školky – zkrátka všichni, poděkovat za to, že to nevzdaly a nějakým způsobem se snažily o to, aby kultura v Sokolově žila. Byly to online přenosy či různé v omezené míře pořádané výstavy nebo nějaké diskuse, besedy. Co nás bolí nejvíce je, že je zavřené sokolovské kino, které, troufám si říci, patří k nejmodernějším zde u nás v Karlovarském kraji. A to nás mrzí hodně, protože do doby covidové počty návštěvníků šly opravdu velice nahoru. Byť je povinnost každého města kulturu svým způsobem dotovat, od toho koneckonců ten rozpočet komunální je, tak zde nám právě pomáhala návštěvnost. Dotace nemusela být tak velká či ji nějakým způsobem snižovala. Samozřejmě o rozhodnutí otevřít kina, ale zároveň tam zakázat vstup divákům, si myslím své. To raději nebudu v tuto chvíli komentovat. Děláme všechno pro to, aby kultura v Sokolově přežila. Myslí na to i rozpočet roku 2021. Jsme rádi, že alespoň v té době mezi těmi vlnami, jsme nějakou kulturu Sokolovákům přinést mohli, ať už v podobě autokina, koncertů, nějakých akcí v Zámeckém parku či také na nádvoří zámku. A největší počin, co se alespoň týče na poli kulturním, který jsme v letošním roce v Sokolově udělali, tak to je rozhodně dostavba a otevření nové městské knihovny, která již v Sokolově funguje. Opravdu jsme našli své zázemí a je to nejen samotným personálem, ale také Sokolováky vnímáno velice pozitivně. Investiční částka, co se týče realizace knihovny a vybavení, tak mluvíme o necelých 46 milionech korun, tak je v Sokolově také svým způsobem ojedinělá. Jsem rád, že Sokolov má konečně svoji knihovnu,“ komentoval stav Picka. 

V investicích do sportu se dokončily opravy šaten na zimním stadionu, ale také zázemí pro tenisový klub.

„My máme docela bohatý grantový systém. Tzn., že pokud si dobře vybavuji, tak 14 či 15 milionů korun jde na sportování mládeže. Žadatelé grantů si o tuto částku žádají. Jich se covidová opatření dotkla nejvíce. Momentálně s nimi nějakým způsobem řešíme, jakou část z dotací ještě použít mohou, jaká část už je, co se týče nějakých výdajů, pro nás neuznatelná. Pořád ale platí rozhodnutí města Sokolova, že děláme vše pro to, aby mladí sportovci příležitost měli. Grantový systém nyní malinko otevíráme – hledáme cestu, jak prostředky, o které si jednotliví sportovci zažádali, tak jim je v grantovém systému nechat z co největší části, protože chápeme, že i oni jsou nyní z té covidové doby, kdy sportování mladých je u nás prioritou, na tom ve složité situaci,“ zmínil Jan Picka. 

A co si do následujícího roku přát?

„Já bych si přál, aby převažovala setkání s lidmi, kteří každému z nás tu energii dávají a každý ji občas někdy potřebujeme vzít, nad setkáním s těmi, kteří vždy ráno vstanou a první co je, že si sednou na sociální síť a zapřemýšlí, komu by ten den zkazili a co se jim zase na světě nelíbilo. Takže moje přání je takové, abychom v roce 2021 viděli všichni tu nádobu spíše zpola plnou než zpola vypitou a abychom chodili s očima otevřenýma. Dívali se kolem sebe optimisticky a abychom si ten život, i v této složité době, snažili užívat a nikoliv pouze prožívat,“ uzavřel s nadějí místostarosta Jan Picka rozhovor. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy