Sokolov, Šindelová: Město podporuje záchranu hutě

Spolek za zachování hutě v Šindelové by mohl obdržet v rámci individuální dotace od města 25 000 korun a Západočeská univerzita Plzeň 160 000 korun. O návrzích, které projednala rada města, musí ještě rozhodnout zastupitelé. V případě hutě mají peníze sloužit na informační dotykový panel s prezentací historie pece v Šindelové. Univerzitě má dotace pomoci se zajištěním a realizací programů univerzity třetího věku v Sokolově.

dezinfekce

Spolku za zachování historické hutě v Šindelové přispívá město na záchranu unikátní technické památky (na snímku) už od roku 2017. Tehdy spolek získal 100 000 korun na zastřešení objektu. V dalších dvou letech představovala dotace od města vždy po 25 000 korun. Většinou se jednalo o podporu stavebních úprav při obnově památky z roku 1818. Samotná vysoká pec měla výšku asi 11 metrů a za 24 hodin dokázala vyprodukovat 2,5 tuny surového železa. Spolek usilující o záchranu významné technické památky vznikl v roce 2015.

Západočeské univerzitě, která v Sokolově zaštiťuje pořádání Akademie třetího věku, město přispívá formou dotace od roku 2018. V předchozích dvou letech univerzita obdržela jako dotaci vždy po 160 000 korunách. Peníze byly určené konkrétně na nájem, odměny lektorů a administrátorky pobočky, materiál, dopravu. Univerzitu třetího věku navštěvovalo v Sokolově v roce 2018 kolem tří stovek posluchačů, v loňském roce jich bylo zhruba stejně. V době epidemie koronaviru probíhala výuka on-line. 


Zdroj: město Sokolov

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy