Sokolov: Senioři soutěžili v netradičních sportovních disciplínách

Fotbal v chůzi, závody v seniorském letním biatlonu, slalomu či nordic walkingu. To byly některé z netradičních disciplín, které byly na programu Sportovních her seniorů. Ty se konaly poprvé v Karlovarském kraji a jejich hostitelem bylo město Sokolov.

dezinfekce

Záštitu nad hrami převzala hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová, sokolovská starostka Renata Oulehlová a vládní zmocněnec pro sport Milan Hnilička. Možnosti poměřit si síly se svými vrstevníky využilo ve čtvrtek 13. června kolem 130 seniorů z regionu.

Akce se dosud konala jen v Praze. Tentokrát se sportovní klání přenesla do volnočasového areálu Bohemia v Sokolově. Za projektem s názvem "Buď fit, seniore" je David Huf, fitness trenér a bývalý mistr světa a Evropy ve sportovním aerobiku. Smyslem projektu je podle Hufa vytvářet a podporovat komunitu aktivních seniorů a přispět k navazování jejich vzájemných kontaktů napříč generacemi.

Jako první odstartovali svůj závod muži v disciplíně nordic walking, což je rychlá chůze s hůlkami. Pak přišel na řadu takzvaný fotbal v chůzi, kdy proti sobě nastoupila pětičlenná smíšená družstva. Zápas trval 20 minut, nikdo při něm nesměl ani popoběhnout, což nebylo zrovna jednoduché. Následoval biatlon, skok do dálky, pétanque a slalom. Na závěr si senioři mohli zasoutěžit v tombole.

Všichni účastníci byli starší šedesáti let, většina z nich se sportu věnuje aktivně a jsou členové Sokola. Jednotlivé disciplíny byly rozděleny do čtyř kategorií s odstupem pěti let věku soutěžících. Nejstarší účastnice, Marie Chrenáková ze Sokolova, na akci oslavila své 85. narozeniny. Do her ji přihlásila její dcera a paní Chrenáková soutěžila v nordic walkingu.

Na programu Sportovních her seniorů nechyběl ani doprovodný program v podobě utkání fotbalu v chůzi, Proti aktivním seniorům nastoupili v jednom týmu například sokolovská starostka Renata Oulehlová, hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová, ředitel sokolovského kulturního domu Ladislav Sedláček nebo radní Petr Kubis. Po prvním poločase senioři prohrávali 1 : 0 poté, co jim krásný gól vstřelila Renata Oulehlová. Ve druhé půli ovšem zabrali a nakonec jim patřilo vítězství 2 : 1.

Svůj stánek měli na sportovních hrách také preventisté Městské policie v Sokolově. Seniorům se rovněž dostalo ukázek, jak se bránit agresorům, které připravil spolek Bezpečná zóna. S organizačním zajištěním akce pomáhali dobrovolníci ze Studentského zastupitelstva Sokolov. A na závěr se jak organizátoři Sportovních her seniorů, tak jejich účastníci i diváci shodli: „Byla to velmi vydařená akce, která by se měla v regionu určitě opakovat i příští rok.“


Zdroj: město Sokolov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy