Sokolov: Schusterova hrobka je oplocena

Hrobka právnické rodiny Schusterů umístěná ve svahu pod rozhlednou Hard je oplocena a její bezprostřední okolí upraveno. To platí zejména o opěrné zdi za hrobkou, která byla vyčištěna a zpevněna, a rovněž pro plochu kolem hrobky. O tom, jak se práce na hrobce za necelý milion korun vydařily, se bylo na vlastní oči přesvědčit vedení města.

dezinfekce

Oplocení teď ochrání hrobku, která je majetkem města, před vandaly. Součástí projektu byla také oprava zdí a podezdívek zpětným osazením a zaspárováním uvolněných kamenů. Dále došlo na úpravu okolního terénu a odstranění mechů a náletových dřevin.

„Hrobka významné právnické rodiny Franze Schustera (1856 – 1939) byla v minulosti mimo jiné terčem útoků vandalů, což jistě není žádoucí. Zcela jistě jde také o pietu vůči mrtvým, hroby patří ke svědkům časů dávno minulých,“ uvedl místostarosta Jan Picka.

Hrobka je umístěna v území pod Hardem, které v uplynulých letech a ve dvou etapách prošlo rozsáhlou revitalizací. Druhá etapa skončila letos v červnu. Akce s názvem Regenerace lesoparku pod rozhlednou Hard – 2. etapa začala vloni na podzim a vyžádala si náklady 1,7 milionu korun bez DPH. V této ceně je rovněž následná tříletá péče zajišťovaná firmou KHL-EKO, která projekt realizovala. Kromě jiného zmizely neperspektivní dřeviny, došlo také na náhradní výsadbu stromů a keřů v prostoru revitalizovaného území. Vznikly nové záhony a travnatá plocha pod hřbitovem. Na stromech je umístěno dvacet budek pro ptáky.

Sokolovský vrch Hard označovaný též jako Hartenberg či Hartberg se nachází v intravilánu města a vytváří přirozenou spojnici mezi centrem Sokolova a sídlištní zástavbou Michal. Jedná se o prostor městského lesa, kde ovšem v minulosti chyběly výchovné zásahy a spontánně se rozšířily nálety dřevin. V první etapě prací byla revitalizována část prostoru pod rozhlednou a areálem nemocnice.


Zdroj: město Sokolov

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy