Sokolov: Proběhl jubilejní 10. ročník veletrhu fiktivních firem (TV Západ)

Jubilejní, desátý ročník Veletrhu fiktivních firem proběhl ve středu 28. února v sokolovském Městském domě kultury. I letos se akce vyznačovala zajímavým programem na celé dopoledne pro stovky návštěvníků i účastníků. Letos se na veletrhu, který pořádá Střední škola živnostenská v Sokolově, prezentovalo celkem 35.

dezinfekce

„Jsou z celé republiky. Nejvzdálenější hosté přijeli ze Šaľy, ze Slovenska. Pak jsou zde firmy z Písku, Žatce, z Domažlic, z karlovarské Logistické školy, z Chebu. Kromě toho máme samozřejmě také nějaké prezentační akce, abychom ukázali, co vše umí naše ostatní obory. Ve vestibulu, ve vstupní hale, prezentujeme naše gastroobory. Mají tam prezentaci svých prací třetí ročníky oboru kuchař, které připravily vzorovou rautovou tabuli. Potom se prezentují cukráři, kteří letos udělali novinku – to je cukrový bar. Zde představují v jakém trendu se nyní cukrařina pohybuje a vystavují také ročníkové práce žáků druhého ročníku, kdy diváci formou ankety vybírají ty nejlepší. Stejně se prezentují pekaři, jejich pekařské práce a číšníci. Ti zde vystavují soutěžní tabuli, se kterou jsme popáté vyhráli první místo na soutěži ve stolničení v Domažlicích. Takže to je taková naše chlouba, tak to si hosté mohou prohlédnout. Kadeřnice a kosmetičky jako v minulém roce, protože se to hostům velmi líbilo, připravily módní přehlídku. Letos to budou trendy v dětských účesech. Potom oblíbené plesové a společenské účesy a líčení. A novinka k desátému veletrhu, protože se hodně účastníme soutěží, tak jsme připravili takové malé nahlédnutí do toho, jak takové soutěže vypadají. Protože všechny ty soutěže kadeřnic a kosmetiček jsou v trendu přehlídek Johna Galliana, což je taková velmi extravagantní móda, tak jsme divákům připravili takovou ukázku, jak vypadá to soutěžní nenositelné líčení a účesy. Ale je na tom krásně vidět to řemeslo. Kromě toho se také chlubíme naší zpěvačkou Zuzkou Vovsovou, která nám tady každý rok zpívá. Je to naše aranžérka. Takže my jsme mulfitunkční,“ uvedla zástupkyně ředitelky pro praktickou výuku Terezie Petrovičová.

„Příprava regionálního veletrhu fiktivních firem v podstatě čítá začátek už někdy v listopadu, kdy se poprvé ten tým, který připravuje fiktivní firmy schází. Připravuje se vůbec struktura toho, jak regionální veletrh bude vypadat. Samozřejmě při té příležitosti je potřeba požádat o případné sponzorské dary, granty a tak podobně. Oslovit sponzory z řady drobných živnostníků. Pak samozřejmě další částí je, rozdělit si úkoly. Tzn., jak se budou podílet studijní obory, jakým způsobem se budou podílet učební obory, co, jako škola, budeme navenek prezentovat tak, abychom za prvé oslovili veřejnost, jak laickou, tak abychom zároveň přitáhli i potencionální žáky, abychom jim ukázali to nejlepší, co ve škole je. Takže se to netýká pouze fiktivních firem, ale je to v podstatě prezentace celé školy, práce všech lidí. Já jsem vyjmenovala učitele odborných výcviků, učitele teoretického vyučování, kteří se na tom podílejí, ale díky patří i ekonomickému úseku, který to všechno musí nějakým způsobem spočítat, a zároveň též i správě majetku a údržbě, kteří se podílejí na tom, že vše převáží, tahají a tak podobně,“ poděkovala všem ředitelka Živnostenské školy Ilona Medunová.

Nabídka fiktivních firem byla opět široká. Úklidová firma, autoškola, masáže, investiční společnost, fotoslužby, vinný koutek, prodejna medu, cestovní kancelář, bezpečností agentura, logistika, občerstvení, vietnamská restaurace, ale také králíci. 

„Letošní struktura se malinko změnila oproti loňskému. Hodně se zabývají firmou, která má více divizí. Takže uvedu Králíkárny - ty mají v názvu Adriana Bártlová, Králíci. Mají různé předměty činnosti podnikání. Tzn., že mají chov, pak vyrábí králíkárny, pak mají hotel pro králíky a pak mají další - medicínu – tzn. lékařské zařízení pro králíky. Dokonce také plánují i kuchařku, ale to jsi nejsem úplně jistá, zda je to vhodné,“ myslí si Angelika Klímová, která má na starosti fiktivní firmy na škole.

Novinkou desátého ročníku byla Divadelní společnost BaTMAN s.r.o., na kterou upozorňuje pamětnice počátků veletrhu a host přehlídky. 

„Tak je pravda, že jsem zde byla u toho prvního ročníku, že jsem zakládala ten veletrh fiktivních firem tady. Samozřejmě ne sama, ale se svými kolegyněmi, které tenkrát se mnou spolupracovaly. Změna samozřejmě je. Firem je stále dost, my jsme měli také firem dost, ale dnes je jich zde 35. To je jedna věc a druhá věc je taková ta zajímavost, že se zde zúčastnila i základní škola z Kraslic, kde žáci šesté až osmé třídy, kdy je to asi kroužek cvičných firem, kde se vlastně učí základům podnikání už a je to rozšíření té finanční gramotnosti. To bych dala jako takové velké plus toho letošního veletrhu,“ přiblížila Stanislava Dietzová.

Hned u vchodu zaujala návštěvníky již zmíněná slavnostní tabule připravovaná žáky 1., 2. a 3. ročníku oboru kuchař – číšník, pod vedením učitelů odborného výcviku Ladislavy Procházkové a Milana Loudy. Samotné pokrmy vytvořili žáci 3. ročníku oboru kuchař - předmět Speciální technologie.

„My jsme to právě pojali tak, že se pokusíme to menu naaranžovat nebo uvařit a připravit tady na ty talíře. Zde máme čerstvě zauzený hovězí tartar s pečenou červenou řepou a vaječným žloutkem. Vždy pro veřejnost tady máme napsáno, co je to ten tartar – ten pojem, aby veřejnost věděla, když se sem přijde podívat. Dále zde je candát na čerstvém špenátu se slaninovou pěnou. Consommé – tzn. dvojitý vývar, s raviolkou a dále hřbet muflona s gratinovaným bramborovým pyré, s pečenými kaštany. Pralinka z čerstvého kozího sýru a čokoládové soufflé. Tady opravdu vidíte, že je to to soutěžní menu, které koresponduje s tou tabulí. Co se týče finger food věcí, tak žáci opravdu všechno v rámci toho předmětu speciální technologie vyrobili, ochutnali, takže ví, jak to má vypadat a jak se to má aranžovat. Zde to bylo volně, udělaly se týmy, každý si připravil to svoje. Tři žáci připravovali galantýnky, zde vidíte krásně – vždy se hraje na to oko ta struktura, aby to tam šlo vidět, protože to je to gró té tabule, toho rautu. Je to motivační záležitost a tady opravdu trénujeme tu preciznost. Žáci se musí opravdu snažit všechno dělat na „oko“, protože lidé, když přijdou k tomu stolu nebo usedají ke stolu, a když přinesete takto naaranžované jídlo, tak samozřejmě ten první dojem – to je to důležité,“ popsal Louda.

Akci podpořila řada subjektů, pozdravit účastníky přišli jako tradičně i zástupci Sokolova.

„Hlavně, já bych vám všem moc a moc popřál, aby se pro vás, kteří za pár měsíců končíte, tak, aby se vám od září splnil váš sen, tzn., abyste nastoupili dále a pokračovali na vysoké škole či nástavbě, a to do oborů, které chcete dělat a které se vám líbí. A pokud už budete na Živnostenské škole končit, tak vám samozřejmě přeji šťastnou ruku při volbě místa vašeho povolání a hlavně, aby to vaše povolání, které budete dělat, bylo královsky zaplaceno,“ popřál studentům starosta Sokolova Jan Picka.

„Samozřejmě náš zřizovatel Karlovarský kraj se k tomu vždy postavil čelem a ten jeho příspěvek na již tradiční akci byl vždy velmi milý. Zároveň nám vždy vycházelo vstříc město Sokolov, partnerské město – město Kynšperk, město Březová a pak významné firmy tady v regionu a i drobní živnostníci a řemeslníci. Za to jsme všem velmi vděční a děkujeme,“ nezapomněla na podporu zvenčí ředitelka pořádající školy Medunová.

Během veletrhu byla pokřtěna také kronika veletrhu.

Letošní výsledky potěšily především žáky z jiných regionů. Nejlepší katalog měla firma Vinný koutek, s.r.o. (SŠ technická Most). Nejlepší elektronickou prezentaci předvedla Offset.clo, s.r.o. z Domažlic. Nejlepší stánek připravila FF Snowfall, s.r.o. ze SŠ Logistické v Dalovicích. Nejlepší vizitku vytvořili zástupci fiktivní firmy Rubín, s.r.o. ze Střední školy průmyslové dopravní v Plzni.

Nejlepší slogan se povedl firmě PPFB, a.s. ze Střední školy informatiky a finančních služeb Plzeň. Zvláštní cenu Centra fiktivních firem CEFIF obdržela Šmidzapan, s.r.o. pořádající Střední školy živnostenské Sokolov. Zvláštní cena ředitelky školy putovala do ruk majitelů Smoothies a Fresh, s.r.o. ze Spojené školy Šala na Slovensku. A poslední Cenu Karlovarské agentury rozvoje podnikání si vybojovala firma Candy Dream, s.r.o. z Mostu.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy