Sokolov: Poplatky za svoz komunálního odpadu se nezmění

Přestože hospodaření měst není vzhledem k pandemii koronaviru jednoduché, radní se usnesli, že pokud to jen trochu půjde, nebudou finanční zátěž přenášet na občany. V tomto případě se rozhodli, že poplatky za svoz komunálního odpadu v roce 2021 zůstanou na současné úrovni a nevzrostou.

dezinfekce

A to přes fakt, že město bude muset pokrýt zvýšené náklady související se svozem a ukládáním odpadu na skládku, které budou představovat zhruba 2,3 milionu korun.

„Hospodaření měst není v současnosti vzhledem k pandemii koronaviru a s tím souvisejícím výrazným propadem příjmů vůbec jednoduché. Přesto se budeme snažit, když to bude jenom trochu možné, aby to obyvatelé Sokolova ve vztahu k radnici nepocítili. Mnozí z nich jsou už beztak v těžké situaci,“ poznamenala k rozhodnutí rady starostka Renata Oulehlová.

Město Sokolov nemá stanoven místní poplatek za svoz odpadu, občané hradí svoz podle nasmlouvaného objemu nádoby a frekvence svozu. V současné době je průměrná úhrada za svoz a likvidaci odpadu kolem 670 Kč/osoba/rok. Podle novely zákona o odpadech má do roku 2030, kdy skončí ukládání odpadu na skládky, výrazně vzrůst poplatek za ukládání směsného komunálního odpadu. A to až na 1 850 korun v roce 2030.

Ceny za svoz komunálního odpadu pro občany se naposledy měnily k 1. lednu 2012. Od té doby ale došlo k podstatnému navýšení nákladů na svoz odpadu. V roce 2012 to bylo asi 3,76 milionu Kč/rok, v loňském roce už představovala platba za uložení odpadu na skládku 3,96 milionu Kč/rok. V roce 2020 pak došlo k navýšení ceny za uložení odpadu na skládku o zhruba 10 procent. Meziročně to představovalo navýšení o přibližně 344 000 korun.


Zdroj: město Sokolov

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy