Sokolov: Polovina veřejného osvětlení bude vyměněna za úspornější (TV Západ)

Město Sokolov pokračuje v projektu snížení energetické náročnosti veřejného osvětlení. V první etapě, která vyjde na 13,4 milionu korun, dojde k výměně 1038 (jednoho tisíce třiceti osmi) starých výbojkových a zářivkových svítidel.

dezinfekce

Nahradí je lampy se zdrojem LED a s možností regulace světelného toku. 

„Sokolovské technické služby si podaly žádost do výzvy, kde z Národního plánu obnovy lze financovat výměnu, mimo jiné tedy výměnu světelných hlavic, veřejné osvětlení. V té první výzvě jsme byli úspěšní, kdy bychom chtěli z těchto prostředků v Sokolově vyměnit zhruba asi 1040 hlavic, samozřejmě za úspornější LEDkové hlavice s tím, že v současné době čekáme pouze na rozhodnutí, které nám definitivně stanoví, že dotace bude poskytnuta. Ty náklady první etapy budou zhruba asi 13,4 milionu korun s tím, že ta samotná dotace by měla být poskytnuta ve výši 9,2 milionů korun. My jsme v Radě schválili i žádost o druhou dotaci, která by měla řešit vlastně zbývající část města. To znamená druhou polovinu města, kde kdybychom chtěli, pokud se to podaří, vyměnit nějakých tisíc dvě stě až tisíc tři sta hlavic,“ uvedl starosta Sokolova Petr Kubis.

Podle zpracovaného auditu se předpokládá snížení množství elektrické energie více než 300 MWh za rok, tedy zhruba 720 tisíc korun. Jedná se tak o 56 % méně odebrané energie. Dalších asi 300 tisíc korun město ušetří na provozních nákladech na údržbu a opravy svítidel. 

„V současné době probíhá příprava na vyhlášení zakázky pro tu první etapu a samozřejmě druhou etapu budeme řešit po obdržení finančních prostředků, takže počítáme samozřejmě někdy v příštím nebo přes příštím roce,“ dodal Kubis. 

Kromě snížení energetické náročnosti soustavy pomůže výměna zlepšit kvalitu veřejného osvětlení, zmenšit světelné znečištění a zvýšit bezpečnost na přechodech pro chodce. Nahrazována budou silniční, parková i přechodová svítidla. V případě realizace druhé etapy bude efekt úspor zhruba dvojnásobný. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy